EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

29
December
2016

Silvestrovské tradície

Pridané: 29.12.2016 08:30:00

Silvestrovské tradície Aké sú zvyky starého Silvestra a Nového roka? Mala strava, podobne ako na Vianoce, nejakú magickú funkciu? A čo Nový rok? Silvester našich predkov bol totiž trochu iný ako ten dnešný. Ohňostroj nahradilo plieskanie bičom a po domoch chodili vinšovníci. Hoci sa nebo nejagalo tisíckami svetiel a stôl neprehýbal pod jednohubkami a rôznymi silvestrovskými pochutinami, tento deň mal oveľa krajšiu a hlavne rodinnú atmosféru. Pripomeňme si ho.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Marec
2016

Veľká noc na tisíc rôznych spôsobov

Pridané: 15.3.2016 13:00:00

Veľká noc na tisíc rôznych spôsobov Blížia sa nám veľkonočné sviatky a my máme pre vás samozrejme prichystané články, recepty a rôzne zaujímavosti o Veľkej noci, ktoré však určite využijete aj neskôr, pretože veľkonočné obdobie je zároveň aj oslavou jari. Aj kresťania prežívajú veľkonočné obdobie od nedele zmŕtvychvstania až po slávnosť Turíc. Trvá 50 dní. Nekončí sa teda Veľkonočným pondelkom. Už budúci týždeň na našej stránke nájdete typy na veľkonočné koláče, ktoré sa pečú tradične v zahraničí a symbolizujú Veľkú noc. Pozbierali sme pre vás recepty na tie najzaujímavejšie sladké pochúťky. Nezabudli sme však ani na tradičné slovenské jedlá, ktoré sú dodnes v mnohých regiónoch obľúbené. Keďže však nemôžete v školskej jedálni pripraviť jedlo, aké sa vám zmyslí, určite tieto recepty vyskúšajte doma a v školskej jedálni sa nechajte inšpirovať veľkonočnými receptami, ktoré sme z noriem špeciálne vybrali pre toto obdobie a dúfame, že vás inšpirujú k vytváraniu jedálneho lístka, a to nielen počas veľkonočného týždňa, ale počas celej jari, ktorá nám klope na dvere.

Čítajte viac... Komentáre: 0

12
Február
2016

Tradičný pôst

Pridané: 12.2.2016 12:30:00

V minulosti sa pôst dodržiaval oveľa prísnejšie ako dnes. Samozrejmosťou bol pôst na Popolcovú stredu, no v silnejšie veriacich regiónoch sa ľudia postili, počas celých nasledujúcich 40 dní. Tradične sa ľudia zdržiavali mäsitých pokrmov, niektorí dokonca aj mliečnych výrobkov. Aj kuchyňa sa musela celá zbaviť zbytkov jedla z fašiangových hodov. Musela sa doslova vydrhnúť. Riadili a odmasťovali sa všetky plochy v kuchyni. Bolo potrebné sa zbaviť všetkého nezdravého, čo sa na človeka doslova nalepilo počas fašiangov. Gazdinky dokonca aj varili v iných hrncoch ako v tých, čo používali pri bežnom varení. Zväčša išlo o hlinené hrnce. Aj príbory sa v pôste vymenili za hlinené alebo drevené. Inde, kde sa všetko varilo v jednom hrnci, sa aspoň poriadne upratala kuchyňa, pretože nie každá rodina mala možnosť používať viacero hrncov. Na Popolcovú stredu skoro ráno sa vydrhli hrnce pieskom alebo popolom.

Čítajte viac... Komentáre: 0

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti