EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

25
September
2017

Ako sa dá naozaj znížiť spotreba soli?

Pridané: 25.9.2017 13:00:00

Ako sa dá naozaj znížiť spotreba soli? Cieľ je jasný. Znížiť príjem soli v našej strave. Schválne píšeme v našej strave, pretože darmo budeme znižovať objem soli v školských obedoch, ak sa žiadna zmena neudeje doma, pri rodinných obedoch a večeriach. Ako teda nato? Čo môžu urobiť rodičia a čo sa očakáva od zamestnancov školských jedální?

Čítajte viac... Komentáre: 0

21
Marec
2017

Kde všade sa nachádza soľ?

Pridané: 21.3.2017 14:17:54

Kde všade sa nachádza soľ? Hovorili sme o tom, že ani pri dodržiavaní všetkých noriem, kuchárky nemôžu dostatočne znížiť príjem soli v jedle, pretože presolené sú už tie potraviny, ktoré sú používané pri varení. Dokonca sú presolené aj tie suroviny, ktoré nemajú prekvapivo vôbec slanú chuť. Kde všade sa teda nachádza soľ?

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
Apríl
2016

Soľ očami odborníkov

Pridané: 7.4.2016 14:00:00

Soľ očami odborníkov O soli sme toho písali už mnoho. No stále si mnohí z nás neuvedomujú, že nadmerné používanie soli negatívne pôsobí na náš zdravotný stav. Veľmi je zaťažené srdce a celý kardiovaskulárny systém. Situácia je však taká vážna, že dokonca aj deťom školského veku lekári často diagnostikujú vysoký krvný tlak a iné nežiadúce diagnózy, pretože väčšina detí užíva v strave viac soli ako je odporúčané. Príjem soli u detí výrazne prekračuje odporúčané normy.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Marec
2016

Najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách

Pridané: 31.3.2016 13:45:00

Najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách Od 1. decembra 2015 platí pre pekárne, reštaurácie, školské jedálne a pre výrobcov mrazených potravín výnos, ktorý stanovuje najvyššie prípustné množstvá soli v potravinách, pričom sú nové limity sprísnené najmä pre chlieb, pečivo, chladené a mrazené výrobky a pre pokrmy v stravovacích zariadeniach. Doteraz nesmel obsah soli prekročiť 20 gramov na kilogram, teraz sú limity sprísnené. Maximálny obsah soli v jedlách určených pre priamu spotrebu by mal byť 13 gramov na kilogram. Na hodnotenie spotreby soli majú jedálne dve možnosti a na výber dve hodnoty, ktorými sa budú riadiť. Prvú hodnotu stanovuje Ministerstvo zdravotníctva, a to je spomínaných 13 gramov na kilogram. Druhou je odporúčané maximum Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré je pre dospelého človeka ustanovené na 5 gramov za deň. V súčasnosti sú normy postavené tak, že kompletný nesladký obed bude obsahovať 2 až 3 gramy soli.

Čítajte viac... Komentáre: 0

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti