EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

16
Marec
2016

Alternatívy mlieka

Pridané: 16.3.2016 15:15:00

Alternatívy mlieka Nie je pochýb o tom, že mlieko je jednou z najdôležitejších súčastí nášho jedálnička, pretože je plné vitamínov a minerálov. Čo však robiť, ak sa u dieťaťa vyvinie intolerancia na laktózu alebo trpí alergiou na mlieko? Ako sme už uviedli v jednom z predchádzajúcich článkov, v súčasnosti existuje množstvo alternatív, ktoré majú podobné nutričné hodnoty ako kravské mlieko. Niektoré sú dokonca natoľko výživné, že sa odporúča ich zaradiť do jedálneho lístka aj vtedy, ak dieťa netrpí ani intoleranciou, ani alergiou, ale chceme ozdraviť jeho stravovací plán alebo ho naučiť na nové druhy potravín. V školských jedálňach sa najčastejšie používa sójové mlieko, avšak rodičia doma môžu vyskúšať aj iné produkty.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Marec
2016

Jar na tanieri

Pridané: 15.3.2016 14:00:00

Jar na tanieri Každé zariadenie školského stravovania, vedúce školských jedální i kuchárky, ktoré v školskej jedálni pracujú, sa snažia, aby deti jedli jedlo, ktoré je zdravé a aby získali skutočne zdravé stravovacie návyky. Preto je nevyhnutné využívať čerstvé sezónne potraviny. Tento rok pripadol na 20. marca prvý jarný deň a začne sa teda veľa hovoriť o jarných potravinách, predovšetkým o zelenine, ktorú je vhodné zaradiť do jedálneho lístka aj v školskej jedálni. Pri správnom zostavení jedálneho lístka zo sezónnych potravín sa dá dokonca aj ušetriť.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Marec
2016

Obmedzenie príjmu lepku ako nový trend v stravovaní

Pridané: 11.3.2016 15:15:00

Obmedzenie príjmu lepku ako nový trend v stravovaní V jednom z minulých článkov sme vás informovali o probléme celiakie v dnešnej dobe. Táto diagnóza, ako sme uviedli sa objavuje stále častejšie. Keďže však jej prejavy sú veľmi rôznorodé a nie je jednoduché ju identifikovať, mnohí s touto chorobou žijú bez toho, aby vedeli čo spôsobuje ich ťažkosti. Existuje ešte druhá strana mince, ktorá spočíva v cielenom boji proti konzumácii bielkovín. Dokonca aj zdraví ľudia, ktorí so vstrebávaním lepku nemajú problémy, odmietajú konzumovať obilniny, v ktorých sa nachádza lepok. Je však obmedzenie príjmu lepku vhodné pre každého?

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
Február
2016

Moderný pôst

Pridané: 15.2.2016 10:30:00

Moderný pôst V súčasnosti je pôst veľmi individuálnou záležitosťou. Vo viac veriacich rodinách sa dodržiava stále, aj keď nie tak prísne a ortodoxne ako v minulosti. No práve toto pôstne obdobie je aj dnes vhodné na ozdravenie jedálneho lístku, na striedmejšie stravovanie, na zaradenie väčšieho množstva zeleniny do stravy, zrieknutie sa tučných nezdravých jedál a obmedzenie sladkostí. Niektorí ľudia využívajú pôst na očistu organizmu a vo väčšom konzumujú potraviny, ktoré pomáhajú detoxikovať organizmus. Ponúkame vám možnosť, ako sa prihovoriť svojim stravníkom a zvýšiť aj ich povedomie o zdravom stravovaní. Detoxikačnými potravinami, čiže potravinami, ktoré pomáhajú očistiť a ozdraviť organizmus, sú ľanové semená, kapusta, celozrnná ryža, jogurt, cvikľa, mrkva, brusnice, špargľa a petržlen. Nezabudnite, že väčšinu týchto potravín nájdete aj na policiach nášho skladu, hoci nie v čerstvom stave. No taká kyslá kapusta sa s listom hlávkovej kapusty nedá ani porovnať. Odporučiť vám môžeme aj červenú repu značky EDEN. O jej priam úžasných účinkoch na zdravie sa dozviete v nasledujúcich riadkoch tohto článku. Tak isto budeme na našej stránke postupne uverejňovať recepty priamo šité pre potreby školských jedální, v ktorých sa tieto potraviny nachádzajú.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Január
2016

Superpotraviny

Pridané: 19.1.2016 15:00:00

Superpotraviny V Gastro novinách sme Vám predstavili superpotraviny a ich pozitívne účinky na náš organizmus. Jablká s vysokým obsahom vitamínu C, mandle plné minerálov a dobrých tukov, brokolicu ako silný antioxidant, čučoriedky ako liek na tráviace ťažkosti, ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, listovú zeleninu nabitú vitamínmi, sladké zemiaky preventívne pôsobiace na vznik žalúdočných vredov, obilné klíčky s úžasnou liečivou silou, avokádo plné vlákniny a ovsenú kašu na zníženie hladiny cholesterolu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

18
Január
2016

Minerálne látky

Pridané: 18.1.2016 14:30:00

Minerálne látky Minerálny látky sú anorganické látky dvoch skupín. Sú to minerály a stopové prvky. Medzi minerály radíme vápnik, horčík, sodík, draslík, chlór a síru. Medzi stopové prvky patrí železo, zinok, jód, meď, mangán, fluór, chróm, kremík a molybdén. Odporúčané denné dávky jednotlivých minerálov a stopových prvkov sú podrobne opísané v Odporúčaných výživových dávkach pre obyvateľstvo osobitne pre viacero vekových kategórií. Množstvo minerálnych látok v tele je rôzne. Aj absorbovanie a ich využiteľnosť z potravy je u jednotlivých prvkov rôzna. Všeobecne však platí, že z rastlinných zdrojov telo dokáže absorbovať menej minerálov ako zo živočíšnych. Nevyužiteľné zlúčeniny telo jednoducho vylúči.

Čítajte viac... Komentáre: 0

14
December
2015

Vojna proti soli

Pridané: 14.12.2015 16:00:00

Vojna proti soli Nové výživové dávky v roku 2015 priniesli so sebou veľa zmien. Po novom budeme bojovať proti soli. Maximálny obsah soli v jedlách pre priamu spotrebu by mal byť maximálne 13 g/kg. Čo to však znamená? Ako sa to prejaví pri varení školského obeda a čo to v praxi znamená pre prácu vedúcej školskej jedálne? A prečo je soľ takým veľkým strašiakom? Na základe monitoringu sa zistilo, že v predškolskom veku deti skonzumujú dvakrát viac soli akoby mali a u detí v staršom veku od 11 do 14 rokov boli výsledky podobné. Alarmujúcou je však veková kategória od 7 do 10 rokov. Monitoring zistil až 3,5 násobné prekročenie súčasných odporúčaní.

Čítajte viac... Komentáre: 0

30
Október
2015

70. výročie školského stravovania na Slovensku

Pridané: 30.10.2015 12:00:00

Pri príležitosti 70. výročia školského stravovania na Slovensku Materská škola na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene zorganizovala 27. októbra v priestoroch školskej jedálne ochutnávku nátierok a šalátov. Recepty na pripravované nátierky a šaláty nájdete v našom najbližšom vydaní Gastro novín. Teraz však spolu s nami nazrite do zákulisia tohto podujatia.

Čítajte viac... Komentáre: 0

28
September
2015

Tajomstvá tofu syra

Pridané: 28.9.2015 12:15:00

Tajomstvá tofu syra Ministerstvo školstva v septembri zaviedlo 68 nových receptov, čím nielen rozšírilo súčasné normy školských jedální, ale predovšetkým sa pokúsilo presadiť zdravšie a pestrejšie stravovanie. V každom treťom recepte, ktorý ministerstvo vedúcim školských jedální a kuchárkam ponúklo, sa spomína potravina, ktorá má rovnako veľa odporcov ako priaznivcov. Je to tofu. Čo sa však skrýva pod týmto názvom a čím je táto potravina špecifická?

Čítajte viac... Komentáre: 0