EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

19
Jún
2017

Svetová čajová veľmoc

Pridané: 19.6.2017 13:30:00

Svetová čajová veľmoc Prirodzene čajovník rástol v juhovýchodnej Ázii pri hraniciach Číny a Indie. Dnes sa však ako kultúrna rastlina pestuje všade tam, kde to len prirodzené prírodné podmienky dovoľujú. Medzi čajové veľmoci tak dnes môžeme zaradiť napríklad Indiu, Pakistan, Irán, Srí Lanku, Taiwan, Japonsko, Indonéziu, Nepál, Austráliu, Argentínu a Keňu. V niektorých exotických krajinách má čajová kultúra veľmi dlhú históriu a postupne sa z exotiky rozšírila do celého sveta, aj k nám do Európy.

Čítajte viac... Komentáre: 0

16
Jún
2017

Čaj ako známka bohatstva a luxusu

Pridané: 16.6.2017 12:00:00

Čaj ako známka bohatstva a luxusu Čaj je nápoj s kultúrnym nádychom. Pripravuje sa lúhovaním lístkov čajovníka v horúcej vode. Pravý čaj teda vzniká z listov čajovníka a má pozitívny vplyv na organizmus, pretože obsahuje mnohé cenné látky, napríklad antioxidanty, ktoré majú preventívny účinok proti rakovine. Ako čaj však označujeme aj iné nálevy, ktoré sa pripravujú lúhovaním iných rastlín, ako je čajovník. Sú to napríklad rôzne bylinné čaje alebo šípkový čaj. Tento nápoj nie je vyrobený z čajovníka, ale predsa ho voláme čaj.

Čítajte viac... Komentáre: 0

13
Jún
2017

Čajová dúha

Pridané: 13.6.2017 08:45:00

Čajová dúha Čaj je nápoj rôznych farieb. Môžeme hovoriť o červenom, čiernom, zelenom a bielom čaji, pričom všetky okrem červeného dokonca pochádzajú z jedného druhu rastliny. Červený čaj – roiboos je pripravovaný z čajovníka kapského, čo je krík populárny predovšetkým v Južnej Afrike. Dnes je však červený čaj obľúbený po celom svete, i keď jeho pestovanie a výroba sú trochu náročnejšie. Pravým čajom je čaj zelený, pri svojom spracovaní prešiel iba minimálnou oxidáciou. Je populárny v Číne, Taiwane, Honk Kongu, Japonsku, Kórei a na Strednom východe. Keď čaj prejde dlhším procesom oxidácie, je to čierny čaj. Má silnejšiu vôňu než ostatné menej oxidované čaje. V Číne sa však nazýva čajom červeným a čiernym sa tu označuje čaj pu-erh.

Čítajte viac... Komentáre: 0

05
Jún
2017

Čo piť a čo nepiť? To je otázka.

Pridané: 5.6.2017 08:00:00

Čo piť a čo nepiť? To je otázka. Pitný režim môže byť naozaj pestrý, pretože tekutiny telu môžeme dodávať nápojmi od výmyslu sveta. Veď len spomeňme džúsy, minerálky, nealkoholické nápoje, toniky, čaje a ďalšie. Samozrejme, niektoré sú pre dodržiavanie pitného režimu vhodné, iné nie. Na niektorých si môžu pochutnať len dospelí, niektoré sú zas lepšie pre deti. Prečo je však dodržiavanie pitného režimu pre nás také dôležité? Je to jednoduché a dôvod je naozaj prostý. Až 70 % nášho tela totiž tvorí voda a má vplyv na každú funkciu ľudského organizmu. Je napríklad dôležitá pri regulácii teploty, pre distribúciu kyslíka do každej jednej bunky a dokonca ovplyvňuje aj odvádzanie odpadu a škodlivých látok z tela. Voda je teda zodpovedná za správne fungovanie nášho tela a preto jej musíme venovať veľmi veľa pozornosti.

Čítajte viac... Komentáre: 0

19
Október
2016

Exkurzia záhonom tekvíc

Pridané: 19.10.2016 19:30:00

Exkurzia záhonom tekvíc O tekvici sme už čo to napísali. Dozvedeli sme sa, že v kuchyni má veľmi široké využitie. Môžeme z nej pripraviť chutnú krémovú polievku, urobiť prílohu k mäsu, upiecť zdravý koláč alebo jednoducho ugrilovať a ozvláštniť tak každú grilovačku či záhradné posedenie. Tam však jej využitie naozaj nekončí. Medzi netradičné spôsoby použitia tekvice patrí výroba hudobných nástrojov alebo tekvica ako hever na vyťahovanie vína zo sudov. Dekorácie z tekvice v jesennom období a v okolí Sviatku všetkých svätých sú samozrejmosťou. Práve v tomto období môžeme byť prekvapení z množstva druhov tekvíc, ktoré sú nám k dispozícii. Povedzme si niečo o tých u nás najbežnejších.

Čítajte viac... Komentáre: 0

17
Jún
2016

Nepite vriace nápoje

Pridané: 17.6.2016 12:45:00

Nepite vriace nápoje Pred nedávnom sme v televíznych novinách istej nemenovanej komerčnej televízie zachytili titulok, ktorý hlásal, že káva a čaj sú podľa nových výskumov zaradené medzi látky spôsobujúce rakovinu. V reportáži však na okraj bolo spomenuté, že vôbec nejde o druh nápoja, ale o jeho teplotu. Preto hneď úvodom všetkých našich čitateľov informujeme o tom, aby v žiadnom prípade neprestávali deťom dávať čaj a aby ho ani oni sami neprestávali piť, pretože je veľmi prospešný a ak ho teda pijeme v správnej teplote, dokáže nás dokonca pred rakovinou aj chrániť, pretože je účinným antioxidantom. Viac sa o tejto medializovanej problematike dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Apríl
2016

Zázračne fazule rôznych druhov

Pridané: 11.4.2016 08:45:00

Zázračne fazule rôznych druhov Fazuľu pestujeme pre jej struky, ktoré sa konzumujú ešte nedozreté alebo pre semená, ktoré sa po dozretí vylupujú zo strukov. Fazuľa je síce najznámejšou strukovinou, avšak existuje také nespočetné množstvo druhov, že niekedy je len veľmi ťažké sa v nej vyznať. Okrem klasickej fazule sú v ponuke aj exotickejšie druhy. Niečo o rôznych odrodách fazúľ sa dočítate v nasledujúcich riadkoch, ale spomeňme najprv obyčajnú fazuľu ako najznámejšieho zástupcu.

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
Apríl
2016

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 2.časť

Pridané: 11.4.2016 08:30:00

Antioxidanty vo vašej školskej jedálni 2.časť Citrusové plody sú nielen veľmi chutné, ale aj plné výživných látok. Konzumácia citrusových plodov poskytuje ochranu pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení, vysokým krvným tlakom, rakovinou či anémiou. Obsahujú totiž látky, ktoré zabraňujú rastu nádorových buniek. Sú teda považované za účinnú prevenciu rakovinových ochorení a chronických chorôb. Obsahujú veľa vitamínu C. Ten ako najsilnejší antioxidant eliminuje škodlivý vplyv voľných radikálov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti