EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

26
Január
2017

Ako zdravo nahradiť mäso

Pridané: 26.1.2017 15:00:55

Ako zdravo nahradiť mäso Ešte pred nedávnom bolo u nás mäso nedostatkovým tovarom. Mäsový obed bol považovaný priam za luxus a za niečo výnimočné. Mnohé rodiny mäso konzumovali len v nedeľu. V súčasnosti je mäso dostupné takmer pre všetkých. Je to však zdravé, ak na obed máme niečo s mäsom a na raňajky a večeru zasa nejaký mäsový výrobok? Nie je toho mäsa naraz veľa? Mnohí ľudia sa to pýtajú tiež a práve preto na ulici čoraz častejšie narazíme na vegetariána. Nie je však mäso ako mäso. Problémom sú mäsové výrobky a polotovary, ktoré nám šetria čas, ale pre náš organizmus nie sú dobré. Samé paštéty, šunky, salámy, párky. Ak jeme priveľa takýchto výrobkov, zahrávame si s vysokým krvným tlakom, srdcovým infarktom, mŕtvicou, vysokým cholesterolom a cukrovkou druhého stupňa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

02
Január
2017

Ryby od výmyslu sveta 2

Pridané: 2.1.2017 08:45:00

Ryby od výmyslu sveta 2 TUNIAK. Ďalšou z obľúbených rýb, ktoré sa nachádzajú aj na našom stole, je tuniak. Tuniak je ryba, ktorá je masovo konzumovaná v Spojených štátoch amerických, Japonsku i u nás v Európe. Z nutričného hľadiska ide o veľmi dobrý zdroj bielkovín. Hodí sa preto aj do jedálneho jedálnička ľudí, ktorí sa venujú cvičeniu. Okrem omega-3 mastných kyselín v ňom nájdeme aj omega-6 mastné kyseliny. Vo veľkom obsahuje aj niektoré vitamíny a minerály. Zloženie tuniaka sa stará o niekoľko zdraviu prospešných účinkov. Prospieva zdraviu srdca, mozgu, očí, zlepšuje stav pokožky a bojuje proti chronickým zápalom. Konzumácia tuniaka môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva, pŕs či obličiek. Zlepšuje imunitný systém a znižuje pravdepodobnosť obezity. Pohodlné je konzumovať aj tuniaka v konzerve. Konzervovaný tuniak v oleji alebo vo vlastnej šťave je tiež kvalitná ryba a neprichádza o žiadne zo svojich výhod.

Čítajte viac... Komentáre: 0

02
Január
2017

Ryby od výmyslu sveta 1

Pridané: 2.1.2017 08:30:00

Ryby od výmyslu sveta 1 Ako to už býva, aj tu môžeme použiť prirovnanie: „Nie je ryba ako ryba.“ V nasledujúcich riadkoch preskúmame jednotlivé druhy rýb z hľadiska kvality mäsa, výživných látok i najvhodnejšieho spôsobu na spracovanie. Kvalita rybieho mäsa sa môže totiž líšiť napríklad od toho, v akej vode ryby žijú. Ryby z chladnejších vôd sú bohatšie na omega-3 mastné kyseliny. Okrem toho ryby obsahujú vitamíny A, B a D, ale aj minerálne látky, fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v rybách sladkovodných, ale to neznamená, že sladkovodné ryby sú menej zdravé, len že je rozloženie minerálnych látok, vitamínov a omega-3 mastných kyselín iné. Pri morských rybách je okrem toho ešte vysoký aj obsah jódu. Obsah spomenutých minerálnych látok závisí od toho, v akom veku bola ryba vylovená.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
December
2016

Silvestrovské tradície

Pridané: 29.12.2016 08:30:00

Silvestrovské tradície Aké sú zvyky starého Silvestra a Nového roka? Mala strava, podobne ako na Vianoce, nejakú magickú funkciu? A čo Nový rok? Silvester našich predkov bol totiž trochu iný ako ten dnešný. Ohňostroj nahradilo plieskanie bičom a po domoch chodili vinšovníci. Hoci sa nebo nejagalo tisíckami svetiel a stôl neprehýbal pod jednohubkami a rôznymi silvestrovskými pochutinami, tento deň mal oveľa krajšiu a hlavne rodinnú atmosféru. Pripomeňme si ho.

Čítajte viac... Komentáre: 0

06
December
2016

Deti a ryby

Pridané: 6.12.2016 08:30:00

Deti a ryby Pri deťoch platí jedno zlaté pravidlo, že by sme ich už odmalička mali privykať na čo najväčšie množstvo rozličných druhov potravín, aby si privykli na rôzne chute, vône a nemali v dospelosti problém skúšať nové jedlá. K takýmto jedlám bezpochyby patria aj ryby. Deti k nim často mávajú averziu, no na ich jedálničku by určite nemali chýbať, pretože sú najcennejším zdrojom omega-3 mastných kyselín. Tie sú dôležité pre správny neurologický vývoj detí. Tak isto im dodajú potrebné železo, zinok a morské ryby sú bohatým zdrojom jódu, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy a napomáha správnemu rastu. Dôležité sú aj bielkoviny v rybacom mäse. Je dôležité, aby deti komplexne prijímali všetky potrebné zložky, ktoré sú pre organizmus v útlom veku nenahraditeľné. Odkedy je však vhodné zaradiť do detského jedálnička ryby?

Čítajte viac... Komentáre: 0

11
November
2016

Ako si vybrať mäsový polotovar

Pridané: 11.11.2016 09:30:00

Ako si vybrať mäsový polotovar Ak prídeme do obchodu kúpiť mleté mäso, pravdepodobne odídeme s dlhým nosom. Všetko na pultoch dnešných obchodov je totiž mäsový polotovar. Na mleté mäso sú totiž kladené prísne mikrobiologické požiadavky. Má veľmi krátku trvanlivosť a jeho výroba si vyžaduje aj vyššie náklady. Plne ho nahrádzajú mäsové polotovary. Ako mäsový polotovar označujeme všetky výrobky, ktoré obsahujú mleté mäso, ktoré nie je tepelne spracované a zachováva si vlastnosti čerstvého mäsa a ku ktorému boli pridané potraviny, koreniace prípravky a ktoré je určené na ďalšie spracovanie. Za mäsový polotovar považujeme aj výrobok z mletého mäsa s prídavkom jedlej soli viac ako jedno percento.

Čítajte viac... Komentáre: 0

07
November
2016

Zaujímavosti o "nezaujímavých" koreninách

Pridané: 7.11.2016 09:45:00

Zaujímavosti o "nezaujímavých" koreninách V Gastro novinách sme vám predstavili niekoľko zaujímavých korenín, ktoré sa hodia na ochutenie mletého mäsa. Ide o koreniny, ktoré používame v kuchyni každý jeden deň. Sú natoľko bežné, že sme celkom zabudli, aké zaujímavé sú, ako sa používali v minulosti a aké účinky majú na náš organizmus.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Október
2016

Hovädzina

Pridané: 31.10.2016 08:00:00

Hovädzina Hovädzinu obľubujú predovšetkým športovci a kulturisti. Športujúci ľudia a priaznivci fitness si bez nej svoj zdravý jedálniček nedokážu ani predstaviť. Používa sa aj v školských jedálňach. Určite si všetci pamätáme na chutnú paradajkovú omáčku s knedľou a plátkom hovädziny. No mnohí ľudia majú voči tomuto mäsu predsudky. Okrem toho je jeho konzumácia finančne náročnejšia, ale cena by nás určite nemala prinútiť k tomu, aby sme hovädzinu celkovo vylúčili z jedálnička. Aspoň občas by sme si mali na nej naozaj pochutnať.

Čítajte viac... Komentáre: 0

31
Október
2016

Hydina - naj mäso

Pridané: 31.10.2016 07:45:00

Hydina - naj mäso Najobľúbenejším mäsom našich detí je hydina. Majú ju radi spracovanú viacerými spôsobmi. Je to taký tradičný nedeľný obed. Pečeným kuriatkom väčšinou nikto z nás nepohrdne. Medzi hydinu však nepatria len kurčatá a sliepky, ale aj domáce kačky, morky a husi. To, že deti milujú hydinu, je pozitívna správa, pretože má veľmi výhodné nutričné vlastnosti. Má vysoký obsah plnohodnotných bielkovín a minerálnych látok, na druhej strane však nízky obsah tukov.

Čítajte viac... Komentáre: 0

24
Október
2016

Kvalita a čerstvosť mäsa

Pridané: 24.10.2016 09:15:00

Kvalita a čerstvosť mäsa Kúpiť čerstvé a kvalitné mäso je v záplave konzervačných látok a farbív veľmi veľkým umením. Médiá sú plné škandálov o nekvalitnom mäse, o mrazenom mäse vydávanom za čerstvé a o prebaľovaní mäsa. Spotrebitelia strácajú dôveru. Nedá sa spoľahnúť ani na to, že pekné mäso je zaručene čerstvé. Výrobky môžu vyzerať na pohľad lákavo a pritom byť nekonzumovateľné. Treba sa riadiť zdravým sedliackym rozumom. Po prvé, mäso je len mäso a akékoľvek prívlastky, že mäso je krehčené alebo ochutené či pripravované s novou receptúrou, sú nežiaduce. Tak isto, ak je cena nízka, nečakajme extra kvalitu tovaru.

Čítajte viac... Komentáre: 0

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti