EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Novinky

26
Január
2017

Ako zdravo nahradiť mäso

Pridané: 26.1.2017 15:00:55

Ako zdravo nahradiť mäso Ešte pred nedávnom bolo u nás mäso nedostatkovým tovarom. Mäsový obed bol považovaný priam za luxus a za niečo výnimočné. Mnohé rodiny mäso konzumovali len v nedeľu. V súčasnosti je mäso dostupné takmer pre všetkých. Je to však zdravé, ak na obed máme niečo s mäsom a na raňajky a večeru zasa nejaký mäsový výrobok? Nie je toho mäsa naraz veľa? Mnohí ľudia sa to pýtajú tiež a práve preto na ulici čoraz častejšie narazíme na vegetariána. Nie je však mäso ako mäso. Problémom sú mäsové výrobky a polotovary, ktoré nám šetria čas, ale pre náš organizmus nie sú dobré. Samé paštéty, šunky, salámy, párky. Ak jeme priveľa takýchto výrobkov, zahrávame si s vysokým krvným tlakom, srdcovým infarktom, mŕtvicou, vysokým cholesterolom a cukrovkou druhého stupňa.

Čítajte viac... Komentáre: 0

02
Január
2017

Ryby od výmyslu sveta 1

Pridané: 2.1.2017 08:30:00

Ryby od výmyslu sveta 1 Ako to už býva, aj tu môžeme použiť prirovnanie: „Nie je ryba ako ryba.“ V nasledujúcich riadkoch preskúmame jednotlivé druhy rýb z hľadiska kvality mäsa, výživných látok i najvhodnejšieho spôsobu na spracovanie. Kvalita rybieho mäsa sa môže totiž líšiť napríklad od toho, v akej vode ryby žijú. Ryby z chladnejších vôd sú bohatšie na omega-3 mastné kyseliny. Okrem toho ryby obsahujú vitamíny A, B a D, ale aj minerálne látky, fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. V morských rybách sa nachádza viac minerálnych látok ako v rybách sladkovodných, ale to neznamená, že sladkovodné ryby sú menej zdravé, len že je rozloženie minerálnych látok, vitamínov a omega-3 mastných kyselín iné. Pri morských rybách je okrem toho ešte vysoký aj obsah jódu. Obsah spomenutých minerálnych látok závisí od toho, v akom veku bola ryba vylovená.

Čítajte viac... Komentáre: 0

29
December
2016

Silvestrovské tradície

Pridané: 29.12.2016 08:30:00

Silvestrovské tradície Aké sú zvyky starého Silvestra a Nového roka? Mala strava, podobne ako na Vianoce, nejakú magickú funkciu? A čo Nový rok? Silvester našich predkov bol totiž trochu iný ako ten dnešný. Ohňostroj nahradilo plieskanie bičom a po domoch chodili vinšovníci. Hoci sa nebo nejagalo tisíckami svetiel a stôl neprehýbal pod jednohubkami a rôznymi silvestrovskými pochutinami, tento deň mal oveľa krajšiu a hlavne rodinnú atmosféru. Pripomeňme si ho.

Čítajte viac... Komentáre: 0

15
December
2016

Sladké vianočné dobroty vo svete

Pridané: 15.12.2016 08:00:00

Sladké vianočné dobroty vo svete Vianoce nám klopú na dvere. No ešte predtým ako nastane tento sviatočný čas, sa musíme pripraviť, aby sme mali čo vyložiť na stôl. V domácnostiach sa samozrejme pečú koláčiky od výmyslu sveta, medovníčky, suché pečivo a pod. V školských jedálňach na to nie je ani priestor, ani čas a ani financie, no aj tak je zvykom, že v posledný školský deň by malo byť obedové menu niečím špeciálnym.

Čítajte viac... Komentáre: 0

23
Marec
2016

Múka na desať rôznych spôsobov

Pridané: 23.3.2016 13:05:05

Múka na desať rôznych spôsobov Rozhodli sme sa vám predstaviť 10 netradičných typov múk, ktoré by ste určite mali poznať. Sú to plodiny, ktoré bežne v školskej jedálni určite nepoužívate, no je čas, aby sa vám dostali do povedomia. Možno ich začnete skúšať doma pri pečení, možno si tento článok vytlačíte a dáte na nástenku do školskej jedálne, aby sa aj žiaci dozvedeli niečo nové o múke a uvedomili si, že variť, keď je na trhu také obrovské množstvo surovín, nie je vôbec jednoduché.

Čítajte viac... Komentáre: 0

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti