EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie 2.časť

Pridané: 17.5.2016 11:30:00

17 Máj 2016

Pokračujeme v predstavovaní ovocia a zeleniny, ktoré v zdravom a vyváženom jedálničku nesmie v žiadnom prípade chýbať. Počas letných horúčav konzumujte melóny. Sú sladké, chutné a osviežia vás. Obsahujú veľa vody a preto ich konzumáciou zjednodušujeme prácu obličkám. Na tanieri nesmú chýbať jablká lásky – paradajky. Sú plné vitamínov a ani tepelnou úpravou ich nestrácajú. Neodolateľnú chuť exotiky si môžeme privodiť konzumáciou kivi. Oživí každý ovocný šalát. Výborný vplyv na naše zdravie má aj pravidelná konzumácia ananásu. Je chutný, zdravý a dokonca sa môže bez výčitiek konzumovať aj počas diéty. Čo sa týka zeleniny, odporúčame predovšetkým uhorku. Je plná vody, hydratuje nás znútra a pri použití kozmetiky s výťažkom uhorky aj zvonka. Je to však výborná zelenina s množstvom pozitívnych vlastností.

Zelenina a ovocie, ktoré by sme mali jesť častejšie 2.časť

Melóny

Melón je ako stvorený na to, aby sme ho konzumovali v letných horúčavách. Je chutný, sladký a osviežujúci. Chutí azda každému a výborne uhasí smäd, pretože obsahuje až 91 % vody. Melón nás aj zasýti, pretože obsahuje veľa vlákniny. Obsahuje vápnik, draslík, horčík a železo. Ozdravujúce účinky má vďaka vitamínom skupiny A, B a C. Má však aj mnohé iné pozitívne vlastnosti. Čistí krv a lymfatický systém a pôsobí detoxikačne. Pomáha znižovať vysoký krvný tlak a hrá dôležitú úlohu pri prevencii rakoviny a ochorení srdca. Je zdravý, pretože nie je chemicky postrekovaný. Konzumovať by sa mali aj jadierka. Ich konzumácia pomáha zvládnuť ochorenia horných dýchacích ciest.

K najvýživnejším odrodám melónov patrí cukrový s oranžovou dužinou. Melóny obsahujú mnoho vitamínu C a tiež sú zdrojom betakaroténov. Obe tieto látky sa ako antioxidanty zúčastňujú na ochrane pred rakovinou a srdcovými chorobami. Melóny so svetložltou, zelenou alebo červenou dužinou obsahujú menej vitamínu C. Melóny sú okrem toho aj nízkokalorické. Obsahujú aj veľa vody a preto ich konzumáciou zjednodušujeme obličkám prácu.

 Melóny

Paradajky

Paradajky tradične nazývame aj jablkom lásky. Teraz vás však všetkých vyvedieme z omylu, pretože názov nevznikol ani kvôli ich farbe, ani kvôli tvaru. Dôvodom bolo skomolenie talianskeho názvu pre paradajky. To v preklade znamenalo jablká z vresovísk, ale Francúzom sa to viac ponášalo na jablko lásky.

Paradajky sú výborné v šaláte, ale okrem toho, že dobre chutia, sú veľmi prospešné aj pre naše zdravie. Podľa súčasných výskumov sa napríklad ukazuje, že červené farbivo v paradajkách môže zabraňovať vzniku niektorých druhov rakoviny. Paradajky sú zeleninou plnou zdravia. Chránia pred migrénou, infarktom, rakovinou, zbavia telo prebytočného tuku a okrem toho zostávajú plné živín aj po tepelnej úprave. Paradajky sú výborným zdrojom draslíka a betakaroténu, užitočným zdrojom vitamínu C a majú len nepatrné množstvo kalórií.

Paradajky majú približne 4000 druhov, rozmanité tvary, veľkosti i farby. Pripravujú sa na rovnako veľa spôsobov. Medzi bežné druhy paradajok patria malé sladké ríbezľové paradajky, talianske súdkové paradajky a guľaté paradajky na šalát. Žlté druhy paradajok sú sladšie a majú aj vyšší obsah cukru. Paradajky sa výborne hodia k bazalke, cesnaku, majoránu, bobkovému listu a samozrejme, kombinujte ich s olivovým olejom.

Paradajky

Kivi

Kivi má plody so srstnatou hnedou šupkou. Vo vnútri plodu je svetlozelená dužina posiata jedlými čiernymi semiačkami. Pochádza pôvodom z Číny. V angličtine ho aj preto nazývali čínskym egrešom. Svetlozelená dužina plodu je výborným zdrojom vitamínu C. Jeden plod kivi telu dodá viac vitamínu ako je denná odporúčaná dávka.  Kivi tak isto obsahuje množstvo draslíka, ktorý súvisí aj so zdravým krvným tlakom. Kivi obsahuje aj užitočné množstvo rozpustnej vlákniny. Tá sa pri trávení viaže na cholesterol a spôsobuje, že sa nevstrebe. Jeho chuť je mierne sladká až horkastá. Často sa používa na ozdobu pokrmov a ovocným šalátom dodá neodolateľnú chuť exotiky.

Existujú dva druhy kivi, čo málokto z nás vie. Zelené kivi má oválny tvar, je veľké asi ako vajíčko a má hnedú chlpatú šupku. Zelené kivi má aj svojho súrodenca – zlaté kivi. Vzhľadovo nie je také pekné, nemá takú peknú zelenú farbu, ale chuťovo je lepšie a sladšie. Je hladšie a chĺpky má na rozdiel ak klasického kivi menšie. Na jednej strane je špicatejšie a dužina je žltšia.

Kivi

Ananás

V tradičnej ľudovej medicíne sa už dávno pred vedeckými výskumami tohto ovocia oprávnenie verilo na liečivé schopnosti jeho sladkej dužiny. Dôležitých živín však neobsahuje príliš veľa, no obsahuje veľmi zaujímavú látku – bromelín. Tento enzým odbúrava bielkoviny. V koncentrovanej tabletkovej forme ho užívajú pacienti, ktorí majú problém s trávením bielkovín. Enzým bromelín pomáha rozpúšťať krvné zrazeniny a preto ho možno použiť pri liečení srdcových ochorení. Môže pomáhať pri trombóze a infekciách močového ústrojenstva. Zároveň vraj zvyšuje aj účinnosť antibiotík. Urýchľuje aj obnovu tkanív, preto ho možno využiť aj pri zraneniach.

V ľudovej medicíne sa čerstvý ananás používal na liečenie rôznych ťažkostí ešte skôr ako sa začal jeho podrobný výskum. Ananásová šťava napríklad pomáha pri liečení boľavého hrdla. Ananás sa môže aj konzervovať, pretože na obsah vitamínu C to nemá zásadný vplyv. Bromelín sa však nakladaním ničí.

Ananás je nielenže chutný, ale je aj zdravý a okrem toho sa môže konzumovať aj pri chudnutí. Má však mnoho ďalších pozitívnych vlastností. Obsahuje vitamíny, ktoré podporujú obranyschopnosť. Znižuje vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol a zdravé srdce. Podporuje trávenie, očisťuje tráviaci trakt. Zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov i pokožky.

Ananásy už po odtrhnutí nesladnú a viac nedozrievajú. Najlepšie je konzumovať čerstvý ananás, ktorý rozoznáme podľa toho, že na poťažkanie je prekvapivo ťažký, má čerstvé zelené listy a najdôležitejšia je jeho intenzívna vôňa.

Ananás

Uhorky

Uhorka je chladivá a krehká zároveň. Patrila k prvým druhom pestovanej zeleniny na svete. Jej výživová hodnota je však nízka, väčšinou je tvorená vodou. Jej konzumácia má však mnoho zdravotných výhod. Je to zásaditá zelenina a jej pravidelným jedením zabránime prekysleniu organizmu. Pomáha dehydrovať organizmus a odplavovať z tela nebezpečné toxíny. Uhorky dokonca dokážu rozpúšťať obličkové kamene. Pomáhajú zmierňovať nepríjemné pálenie záhy, zvyšujú obranyschopnosť nášho organizmu, stabilizujú krvný tlak a pomáhajú normalizovať funkciu štítnej žľazy. 

Uhorka

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti