EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Zdravie srdca máme vo vlastných rukách

Pridané: 22.9.2017 09:11:34

22 September 2017

Dňa 29. septembra si už tradične pripomíname celosvetové podujatie, ktoré vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia a je to Svetový deň srdca. V tento deň viac hovoríme o rozpoznávaní prvých príznakov srdcovocievnych ochorení a hlavne propagujeme možnosti prevencie ich predčasného vzniku. Účinnou zbraňou je zdravý životný štýl a samozrejme zdravá strava.

Zdravie srdca máme vo vlastných rukách

Nanešťastie, stále väčšie percento populácie je ohrozené nejakým srdcovým ochorením. Nebezpečenstvo týchto chorôb často spočíva v tom, že nemajú žiadne prvotné príznaky a keď choroba prepukne, je s ňou veľmi ťažké bojovať.

Ak sa chceme uchrániť vzniku kardiovaskulárnych ochorení, mali by sme sa zbaviť zlozvykov, ako sú napríklad nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, málo pohybu a príliš veľa stresu. Na srdce negatívne vplýva aj vysoký príjem soli. Zvyšuje sa totiž krvný tlak, ktorý môže mať za následok dokonca aj mozgovú mŕtvicu alebo zlyhanie srdca. Ak sa rozhodneme bojovať so soľou, samozrejme musíme obmedziť jej množstvo a vhodné je soľ v domácnosti vymeniť za soľ obohatenú draslíkom.

Soľ

Základom je však samozrejme aj zmena jedálnička. Na tanieri by sa takmer vôbec nemali objavovať žiadne vyprážané, pečené a grilované jedla. Obmedzíme taktiež červené a bravčové mäso. Namiesto sladkých dezertov dáme prednosť čerstvému ovociu a pridáme si aj viac zeleniny.

Krvný tlak na normálnej hladine pomáha udržať pravidelná konzumácia zeleného hrášku. Zdravá je aj červená repa. Najlepšia je v surovom stave. Pomáha znižovať vysoký krvný tlak. Zeler je tiež malý zázrak, pretože uvoľňuje svalstvo v stenách tepien. Krvné cievy uvoľňuje aj cibuľa a cesnak. K optimálnemu tlaku krvi pomáhajú aj paradajky, fazuľa, banány, horká čokoláda, zelený a čierny čaj, ovsené vločky a šafran. Biele pečivo nahradíme celozrnným a obmedzíme mrazené a konzervované jedlá. Na dochutenie pokrmov používame rôzne zmesi korenia a čerstvé bylinky. Odporúča sa do jedálnička zaradiť aj slivky, mak, vlašské orechy, mandle, lieskovce, pistácie či šťavu z tmavého hrozna aj vo forme červeného vína.

Zdravá strava

V strave sú dôležité vitamíny, ktoré prispievajú k normálnej činnosti svalov a nervovej sústavy a napomáhajú normálnej funkcii krvných ciev. Dôležitý je horčík, B-komplex a vitamíny C a E. Horčík sa nachádza v banánoch, datliach, malinách a špenáte. Vitamíny skupiny B nájdeme v kvasniciach a strukovinách. Vitamín C nájdeme v šípkach a vitamín E zas v pšeničných klíčkoch a ľanových, slnečnicových a sezamových semienkach.

Vitamíny pre srdce

Srdcovocievne ochorenia sú ohrozením pre každého jedného z nás, preto by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo každý deň jeme a stravu obohatiť predovšetkým o nasledujúce potraviny:

Dôležité v strave sú tučné ryby, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny. Pomáhajú udržať zdravý krvný tlak, zdravé srdce a kardiovaskulárny systém. Pravidelná konzumácia znižuje zrážanlivosť krvi a zanášanie ciev. Omega-3 mastné kyseliny v rybách vplývajú na činnosť mozgu a zabraňujú jeho degeneratívnym zmenám.

Losos

Plné nenasýtených mastných kyselín sú aj arašidy, ktoré znižujú riziko srdcovocievnych ochorení. Ako prevencia funguje aj šťava z červeného hrozna, dokonca aj vo forme červeného vína. Bunky srdcového svalstva chráni aj brokolica. hladinu cholesterolu v krvi znižuje cícer. Ako silný antioxidant funguje zelený čaj. Má pozitívny vplyv na zdravie srdca. Dve šálky denne znižujú vysoký krvný tlak.

Zelený čaj

Nadmernému ukladaniu tuku v organizme zabraňuje čakanka. Množstvo cholesterolu v tele znižuje avokádo, ktoré je plné zdravého tuku. Zdravý olej obsahujú aj dyňové semienka. Pokojne si každý deň dajte jednu hrsť. Látky prospešné pre srdce spolu s kyselinou listovou obsahuje aj fenikel. Jesť sa dajú listy aj semienka. Niekoľkokrát týždenne by sme mali konzumovať aj ovsené vločky. Z ovocia odporúčame napríklad grapefruit. Má silné antioxidačné vlastnosti. Posilňuje steny ciev a zabraňuje vzniku krvných zrazenín. Krvný tlak dokáže preukázateľne znížiť aj hrozno. Zlepšuje aj srdcovú funkciu. Na vitamíny skupiny B je bohatá špargľa. Upravuje vysoký krvný tlak a podporuje činnosť srdca a obličiek.

Špargľa

Imunitný systém zas podporujú jablká, ale okrem toho aj srdce a krvný obeh. Stabilizujú hladinu cukru v krvi, posilňujú cievy a slabé žily. Antioxidanty v kakau pôsobia blahodarne na srdcové tepny a pomáhajú cirkulácii krvi v obehovom systéme. Na krvný obeh pozitívne pôsobí aj kurkuma. Chráni nás pred mozgovou mŕtvicou a krvácaním do mozgu. Zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi znižujú kvasnice. Významný pre zdravé srdce aj špenát. Odporúča sa hlavne tehotným ženám, pretože chráni srdce plodu. Pred rozvojom ochorení srdca a ciev nás zázračne ochraňujú aj mandle.

Mandle

Cholesterol výrazne znižuje aj kvalitný, za studena lisovaný extra panenský olej. Znižuje aj vysoký krvný tlak a tak prospieva vášmu srdcu. Srdce pred zápalmi chráni oregano. Skvelou prevenciou proti infarktu a mŕtvici sú aj paradajky. Pravidelná konzumácia paradajok a paradajkového pretlaku ochráni vaše srdce a cievy. Pružné cievy udržuje aj pohánka. Zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek. Proti ochoreniam srdca ale aj proti nádorovým ochoreniam pozitívne vplývajú figy. Riziko infarktu znižuje dokonca aj repkový olej. Podporuje aj správnu činnosť srdca a ciev. Má totiž optimálny pomer mastných kyselín.  Cukor v krvi a krvný tlak dokáže na uzde udržať škorica a pred kôrnatením tepien nás chráni napríklad cesnak.

Cesnak 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre