EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Význam múčnikov a dezertov v strave

Pridané: 3.5.2017 10:30:00

03 Máj 2017

V prvom rade by sme si mali ozrejmiť, aký je rozdiel medzi múčnikom a dezertom. Niektorí medzi týmito pojmami nerozlišujú, iní vidia zásadné rozdiely. Pre úplnosť však budeme používať oba pojmy. Keď budeme hovoriť o múčniku, máme na mysli hlavné múčne jedlo, napríklad buchty na pare. Ak spomenieme dezert, myslíme tým sladkú bodku po obede alebo niečo sladké ku káve, napríklad muffin. Niektoré múčniky sú vhodné v menšej porcii aj ako dezert, napríklad palacinky, opačne to však väčšinou neplatí. V nasledujúcich článkoch sa budeme tomuto bližšie venovať. Povedzme si však, aké majú múčniky miesto v našej strave. V prvom rade si musíme uvedomiť, že majú vysokú energetickú hodnotu. Múčniky sa podávajú aj v školskej jedálni. Nie sú však v ponuke často, pretože ich častým konzumovaním by mohlo dôjsť k obezite. Výborne sa však hodia k strukovinovým polievkam, to je ideálna kombinácia. Sú vhodnejšie pre aktívnejších ľudí, ťažko pracujúcich alebo pre športovcov.

Význam múčnikov a dezertov v strave

Medzi múčniky, ktoré sa podávajú v školskej jedálni patria buchty pečené s lekvárom, kysnutý koláč s ovocím alebo palacinky s džemom. Ako dezert sa môže podávať ovocná bublanina, tvarohový mrežovník, perník či rezy s marhuľovým džemom. Deti obľubujú predovšetkým palacinky, ktoré môžeme naservírovať ako hlavné jedlo, ale rovnako aj ako dezert. Podobne napríklad slivkový koláč s posýpkou, môže byť druhým chodom po kyslej fazuľovej polievke alebo dezertom k poobednej káve.

Príprava mnohých dezertov je veľmi náročná, ale niektoré sú jednoduché a dokončené sú za krátky čas. Rovnako je to aj s múčnikmi.

V súčasnej modernej kuchyni vznikajú nové kombinácie prípravy múčnikov. Používame čerstvé ovocie. Medzi obľúbené a jednoduché múčniky zaraďujeme rôzne obilninové kaše, múčniky z tekutého cesta, zo zemiakového cesta, z ovocia alebo z tvarohu. Všetky múčniky sa musia pripravovať vždy z čerstvých potravín. Pozor treba dávať predovšetkým na vajcia. Okrem toho používame rôzne prísady. Obľúbené sú rôzne druhy pudingov a ovocné poháre so zmrzlinou ako dezert.

puding

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti