EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Tajomstvo piatej chuti

Pridané: 22.4.2016 15:30:00

22 Apríl 2016

O glutamane sa toho v poslednej dobe hovorí veľmi veľa a mnohokrát v spojitosti s výrobkom, ktorý glutaman neobsahuje. Čo sa však skrýva za týmto tajomným názvom? O čo vlastne ide? Pôvod glutamanu, teda aspoň toho prírodného, spájame so starovekou Čínou a Japonskom. Kúsky riasy bohaté na obsah glutamátu sa tu používali ako prísada do takmer každého jedla, pretože mali veľmi výraznú chuť. V Japonsku si chuť týchto rias obľúbili natoľko, že ju povýšili na piatu chuť. Bežne hovoríme o slanej, sladkej, horkej a kyslej chuti. No Japonci poznajú aj tzv. glutamátovú. Náhradou tohto prírodného ochucovadla je glutaman sodný, ktorý bol chemicky vytvorený tak, aby sa čo najviac ponášal na chuť spomínaných morských rias. Cieľ bol pravdepodobne splnený, pretože glutaman si získal aj celý zvyšok sveta.

Tajomstvo piatej chuti

Glutaman je súčasťou rôznych polotovarov, instantných polievok a omáčok a vo veľkom množstve sa nachádza v bujónoch a vo vegete. Nájdeme ho v mnohých slaných dobrotách, ako sú napríklad krekry a zemiakové lupienky. Čo však jesť ak chceme do tela dostať prírodný glutamát? A prečo je prírodný glutamát pre nás vhodný a glutaman sodný nie? Prírodný glutamát priaznivo vplýva na zdravý vývoj a správne fungovanie mozgu. Má zásadný vplyv na rozvoj intelektu, pomáha pri zvládaní stresu, úzkosti a depresií a znižuje únavu. Prírodný glutamát nájdeme napríklad v brokolici, paradajkách a hrachu. Vhodné je konzumovať aj nasledovné potraviny: huby, ustrice a vlašské orechy. Siahnite aj po syroch. Vyberte si ementál, čedar alebo parmezán.

Parmezán

Glutaman sodný je pridávaný do jedla preto, aby malo takú výbornú chuť ako potraviny, v ktorých sa vyskytuje prirodzene. Zvýrazňuje arómu jedla. Na jeho použitie v potravinách sa samozrejme vzťahujú prísne pravidlá, pretože množstvo je rozhodujúci faktor pri posudzovaní škodlivosti tejto látky. Glutaman sodný sa pridáva do mrazených pokrmov, pikantných potravín, koreninových zmesí, šalátových dressingov a do výrobkov na báze mäsa alebo rýb.

Niektorí ľudia môžu byť na glutaman sodný precitlivenejší ako ostatní a prekáža im aj vyššie množstvo prírodného glutamátu. Ide o akúsi alergickú reakciu. Po požití čínskeho jedla, v ktorom sa táto chuť objavuje vo veľmi hojnom množstve, sa môže u nich objaviť napríklad pocit pálenia kože, strnulosť šije, nutkanie na dávanie a zväčšené potenie.

Nechceme sa púšťať do polemík o tom, či sú tieto látky zdraviu prospešné alebo škodlivé, pretože podobne ako pri sóji, existuje rovnaký počet zástancov a rovnaký počet odporcov. Ako pri každej potravine, aj tu môžeme povedať, že všetkého veľa škodí a všetko treba konzumovať s mierou. A rovnako, ak si môžeme vybrať medzi prírodným a umelým ochucovadlom, jednoznačne by mali byť uprednostnené bylinky, cesnak, cibuľa či pór. Vývaru, polievke či rôznym omáčkam tieto prísady dodajú rovnako výraznú a lahodnú chuť, ak nie dokonca aj lepšiu, ako akékoľvek umelé prísady. 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre