EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Sladké vianočné dobroty vo svete

Pridané: 15.12.2016 08:00:00

15 December 2016

Vianoce nám klopú na dvere. No ešte predtým ako nastane tento sviatočný čas, sa musíme pripraviť, aby sme mali čo vyložiť na stôl. V domácnostiach sa samozrejme pečú koláčiky od výmyslu sveta, medovníčky, suché pečivo a pod. V školských jedálňach na to nie je ani priestor, ani čas a ani financie, no aj tak je zvykom, že v posledný školský deň by malo byť obedové menu niečím špeciálnym.

Sladké vianočné dobroty vo svete

Ak chcete vedieť, čo navariť deťom pred odchodom na vianočné prázdniny, pravidelne si prezerajte našu stránku, nájdete tu mnohé zaujímavé recepty. Prezradíme vám však, že je zvykom upiecť nejakú sladkú dobrotu. Vybrali sme pre vás sladký koláč s jablkami podľa normy 15.04.

Jablkový koláč patrí medzi tradičné vianočné recepty. Je to jednoduchá sladká pochúťka, preto je vhodný aj na prípravu v školskej jedálni. A pri jeho príprave si môžeme užiť aj veľa zábavy, pretože s jablkom sa spájajú mnohé vianočné tradície. Napríklad ak sa po rozkrojení jablka objaví hviezdička, znamená to zdravie a šťastie. Naopak krížik chorobu a smrť. Ak je jablko červivé, čaká nás podľa tradície choroba.

 Krehký koláč s jablkami

No nielen na Slovensku majú sladké vianočné dobroty svoju tradíciu. V zahraničí sa tiež na Vianoce ľudia pripravujú na príchod Vianoc pečením sušienok a koláčov. Prinášame vám recepty na tie najzaujímavejšie a najchutnejšie vianočné recepty z celej Európy. Nájdete ich na našom facebooku. Už len vytlačiť a založiť si ich do kuchárskej knižky.

Dánske sladké guličky AEBLESKIVER

Túto dánsku pochúťku ľahko rozpoznáme podľa charakteristického tvaru a textúry. Sú pevné ako lievance, ale súčasne ľahké a nadýchané. Podávajú sa s gloggom, čiže vareným vínom. Tieto dánske guličky sú lahodné a ľahučké. Pripravujú sa z nadýchaného cesta a doslova sa rozpúšťajú na jazyku. Guličky sa obvykle plnia malými kúskami jabĺčok a škoricou. Chutné sú však aj s džemom, sušeným exotickým ovocím a posypané práškovým cukrom. Pripravujú sa na špeciálnej panvici a konečný produkt je krížencom medzi pampúchom a palacinkou. Jeho chuť je však nenapodobiteľná. Vylepšíme ju ešte vtedy, ak guličky pri servírovaní prelejeme ovocnou omáčkou.

Aebleskiver

Maďarský vianočný závin BEIGLI

Tento maďarský závin sa ponáša na naše kysnuté koláče. V Maďarsku sa plní hustou pastou zo semiačok a orechmi. To sú najtradičnejšie plnky. Vynaliezaví Maďari experimentujú s rôznymi plnkami, ako je gaštanové pyré alebo nutella. Na Vianoce sa tradične podáva aj s makovou náplňou. Výsledný závin je krásne lesklý a mramorovým povrchom. Recept sa dedí s generácie na generáciu. Závin sa pečie do bronzova, nechá sa vychladnúť a krája sa tesne pred podávaním.

Beigli

Švédske vianočné kúzlo PEPPARKAKOR

Švédskou obdobou našich vianočných medovníkov sú pepparkakor. Sú to tenké korenisté sušienky, ktoré sa dajú kúpiť v balenej verzii dokonca aj na Slovensku. V sušienkach je mnoho voňavého korenia: škorica, zázvor, klinček. Pepparkakor sú vykrojené z tenkého cesta a mávajú podobu klasických vianočných symbolov – Mikuláš, sob, vločka. Tieto tenké koláčiky je možné rozlomiť poklepaním. Ak sa nám podarí cukrovinku rozlomiť na tri rovnaké kúsky, môžeme si niečo želať. Avšak platí to len v tom prípade, že koláčik zjeme bez jediného slova.

Pepparkakor

Ukrajinská sladká KUŤA

Ide o tradičný vianočný pokrm východoeurópskej kuchyne. Na štedrovečernom stole ho nájdeme v Ukrajine , ale aj v Rusku a Bielorusku. Kuťa je sladký puding, ktorý sa tradične pripravuje zo pšenice, maku a medu. Cukor a múku v ňom nenájdeme, ale pridávajú sa napríklad oriešky, hrozienka. V niektorých receptoch sa používa aj mlieko a smotana. Ochutiť ho však môžeme aj kúskami pomarančov alebo mandlí.

Kuťa

Vianočná atmosféra v Grécku MELOMAKARONA

Tento grécky vianočný dezert sa viac približuje múčniku ako suchému čajovému pečivu. Typická je preň sladká medová glazúra a kúsky vlašských orechov. Ochutiť ho môžeme kúskami pomarančov, brandy, škoricou a horkou čokoládou. Vianočnú atmosféru dodáva tomuto pečivu sirup, do ktorého sa asi na minútku koláčiky ponoria. Vďaka nemu voňajú po škorici a klinčekoch a chutia po Vianociach.

Melomakarona

Vianočné polienko BUCHE DE NOEL

Dezert má tvar polienka a je poliaty vynikajúcou krehkou čokoládou. Tradícia tohto dezertu je dlhoročná. V minulosti najstarší a najmladší člen rodiny priniesli do domácnosti vianočné polienko z ovocného stromu. Gaštan znamenal hojnosť a dub rodinnú stabilitu. Polienko muselo horieť celé Vianoce. Pokropilo sa vínom, aby bola dobrá úroda a posypalo sa soľou, aby sa odohnali čarodejnice. Ohorené zvyšky polienka vraj mali zázračnú moc. Dnes sa už polienko nezapaľuje, ale na štedrovečernom stole nesmie chýbať krémová čokoládová roláda v tvare polena.

Buche de Noel

Tradičný rumunský koláč COZONAC

Sladký chlieb nesmie chýbať na žiadnom sviatočnom stole v Rumunsku. Pripravuje sa však aj v Macedónsku, Albánsku a Bulharsku. Cesto je v každej krajine rovnaké, ale niekde je plnený makom, inde ochutený vanilkou a posypaný citrónovou kôrou. Tento koláč sa ponáša na našu vianočku. V niektorých regiónoch sa do tohto pečiva pridáva tzv. rahat. Ide o zmes škrobu a cukru, ktorá je doplnená farbivom a príchuťami. Môže byť obalený v cukre alebo v kokose a pripomína tvrdé želé.

Cozonac

Islandský vianočný puding MONDLUGRAUTUR

V severnej časti Európy je bežným vianočným jedlom puding. Puding pripravovaný vo Švédsku a na Islande má svoje špecifiká. Ryžový puding na Islande v sebe ukrýva celú mandľu. Ten, kto zje túto mandľu, bude mať podľa tradície v nadchádzajúcom roku len a len šťastie.

Mondlugrautur

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre