EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Pravá čokoláda

Pridané: 7.7.2016 12:45:00

07 Júl 2016

Samozrejme, nie je čokoláda ako čokoláda. Aj dnes existuje veľmi veľa druhov a príchutí. Okrem toho, čokoláda prešla veľmi dlhým vývojom. Svetlo sveta uzrela vďaka Aztékom a Mayom. Tí čokoládu miešali s rôznym korením a inými prísadami a pili ju ako energetický nápoj pred súbojmi. Do Európy kakaové bôby priviezol cestovateľ Kolumbus. Spočiatku bola čokoláda prístupná len veľmi zámožným ľuďom a šľachte. Bola znamením luxusu. Čokoláda, ako ju poznáme dnes, vznikla v roku 1847. Dovtedy sa pila len ako nápoj. Potom sa začala miešať s kakaovým maslom, kakaovým práškom a cukrom. Mliečna čokoláda sa zrodila ešte neskôr, teda v roku 1875. K jej výrobe bolo použité kondenzované mlieko.

Pravá čokoláda

Prvá čokoláda mala podobu nápoja z pomletých kakaových bôbov a horúcej vody. Prešla teda už veľmi dlhú cestu. Európania si ju obľúbili v 17. storočí, no dochucovali ju medom, neskôr i cukrom. A práve kakao je tou hlavnou zložkou čokolády.

Najvhodnejšia na konzumáciu a najprospešnejšia pre naše zdravie je horká čokoláda. Pravá čokoláda by mala mať v zložení uvedenú kakaovú hmotu, kakaové maslo a cukor. Akýkoľvek rastlinný tuk je neprípustný. To už potom naozaj nie je čokoláda. Pravá čokoláda okrem toho obsahuje minimálne 35 % kakaovej sušiny. Čím vyšší podiel sušiny obsahuje, tým je čokoláda kvalitnejšia. Najkvalitnejšie čokolády obsahujú až 70 a viac percent kakaa.

Vo všeobecnosti môžeme rozlíšiť tri druhy čokolády: tmavú, mliečnu a bielu.

Tmavá čokoláda na prvý pohľad obsahuje viac tuku, ide však o kakaové maslo a to je určite zdravšie ako lacný palmový tuk v mliečnej čokoláde. Kakaové maslo má totiž vysoký podiel voľných mastných kyselín a tie sú pre naše zdravie veľmi prospešné. Horká čokoláda má teda viac kalórií, ale nenájdeme v nej žiadny skrytý cukor a okrem toho nášmu telu dodá bielkoviny a vlákninu. Samozrejme, nemôžeme zjesť celú čokoládu na posedenie, ale postačí jeden pásik, ktorý si však môžeme vychutnať s celkom čistým svedomím.

Tmavá čokoláda

Mliečna čokoláda sa v našich nákupných košíkoch objavuje asi najčastejšie. Nakupujeme však predovšetkým tuk a cukor a tie samozrejme znižujú pozitívne účinky čokolády.

Mliečna čokoláda

Najmenej kvalitnou čokoládou, ktorá v skutočnosti čokoládou ani nie je, je biela čokoláda. Neobsahuje žiadny kakaový prášok ani kakao. Určite si ju preto ako maškrtu nekupujte. Kupujete mačku vo vreci.

Biela čokoláda

Mohlo by sa zdať, že čokoláda sa od roku 1847 vôbec nezmenila, no aj ona prechádza vývojom a trendami a tiež sa v nej experimentuje s rôznymi príchuťami. Stálicou sú orechy a ovocie. Najčastejšie sú to lieskovce, mandle a búrske oriešky. Novinkou sú pistácie, zmes orechov a rôzne semienka. Tradične sa už dnes stretávame s kombináciou čokolády s pomarančovou príchuťou. Zaujímavou je kombinácia s citrónom. Tak isto sú obľúbené príchute, ktoré sú bežnejšie pre dezerty, napríklad čokoláda s príchuťou tiramisu či crème brûlée. Obľúbené sú kombinácie čokolády s ovocím. Najobľúbenejšie sú jahody, maliny a čerešne. Zanedbávanou ovocnou kombináciou je čokoláda s broskyňami.

Ovocná čokoláda

Príchute čokolád sa veľmi líšia aj región od regiónu. V Ázii napríklad nie sú zvyknutí na tak sladké príchute ako my. Do čokolády bežne pridávajú zeleninu, napríklad batáty a zelené sójové bôby, aby tak zmiernili jej sladkosť. V týchto končinách nie je nič výnimočné, ak natrafíme na čokoládu s príchuťou chrenu alebo wasabi. Veľkým hitom je predovšetkým slaná čokoláda. Na prvý pohľad veľmi čudná kombinácia, ale v skutočnosti sa čokoláda bežne používa do slaných jedál, napríklad na zvýraznenie chuti zveriny a štipľavých pokrmov. Kombinácia čokolády s chilli je však známejšia. S prehľadom sa však dostáva na prvé miesto chuť čokolády s karamelom a troškou soli.

 Slaná čokoláda

Aj u nás sa môžeme stretnúť s netradičnejšími príchuťami čokolád. Na ochutenie sa používajú napríklad byliny. Najčastejšie je to ibištek. Trendom sú čokolády s kvetmi. Môže to byť napríklad kryštalický kvet ruže a fialky, čo sú azda najobľúbenejšie príchute, ale rovnako aj kryštalický lístok mäty. Veľkým trendom sú čokolády s naozaj rôznorodými príchuťami. Sú to napríklad sušené maliny, jahody, višne a čierne ríbezle, sušený pomaranč, kandizované brusnice, slnečnicové a tekvicové semienka, mandle, ružové korenie a chilli. Čokoláda s kvetmi je však priam dokonalým darčekom ku každému sviatku.

Čokoláda s ružou

 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti