EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Polievka v kocke

Pridané: 7.10.2016 07:15:00

07 Október 2016

V školskej jedálni sa samozrejme bujóny a instantné polievky nepoužívajú, pretože cieľom školského stravovania je predovšetkým čerstvá a vyvážená strava. Tu nie je nejaký priestor na skratky pri príprave jedál. No ruku na srdce, kto z nás doma nepoužíva bujóny a občas si nedá polievku do hrnčeka? Práve preto sme sa rozhodli venovať pár riadkov aj tejto téme, aj napriek tomu, že pre školské jedálne je takéto varenie tabu.

Polievka v kocke

Predchodca instantnej polievky sa v roku 1722 plavil s kapitánom Cookom na lodi, pretože ten si so sebou vzal tzv. polievku v kocke. Bola vyrobená dlhým varením vývaru. Postupne sa z neho totiž vyparila všetka voda a zostala len mazľavá hmota, ktorá sa mohla skladovať dlhšiu dobu. Bola obľúbená predovšetkým u námorníkov, ale takisto u vojakov Napoleonovej armády. Tí však odparený vývar ešte nalievali do malých formičiek a nechali vysušiť. Takto pripravený bujón potom jednoducho rozpustili vo vriacej vode.

Bujón je obľúbenou prísadou aj v súčasnosti, predovšetkým preto, že príprava polievky z kocky zaberie minimum času a na rozdiel od hovädzích kostí môže byť malá kocka stále po ruke. Avšak, kulinárske skratky nikdy nie sú zadarmo. Môžeme si tak vybrať medzi poctivým vývarom alebo medzi bujónom, ktorý však v sebe obsahuje suroviny, ktoré v domácom vývare nenájdeme.

Polievka v kocke

K príprave ideálneho domáceho vývaru potrebujeme mäso, kosti, koreňovú zeleninu, soľ a bylinky. V bujóne ani jednu z týchto ingrediencií nenájdeme. Je to v skutočnosti tvarovaná hmota zložená hlavne z tuku, prevažne toho rastlinného. Ten drží pokope soľ, ktorej tu môže byť až 50% celého výrobku a ďalšie ochucujúce zložky.

Samozrejme, ak doma používame raz za čas bujón do vývaru, aby sme zvýraznili jeho chuť, je to v poriadku. Kompromisom je poctivý vývar z mäsa, kostí a zeleniny a polovička bujónu. Ak však používame bujón namiesto poctivého domáceho varenia, koledujeme si o problémy. Predovšetkým deti by mali v prvom rade dostávať poctivé domáce polievky a nie žiadne bujóny a instantné jedlá.

Vývar suroviny

V minulosti však ľudia potrebovali potraviny, ktoré by im dlho vydržali a mohli by si ich pripravovať aj na cestách, a tak nasledovalo experimentovanie s instantnom polievkou. Prevratným vynálezom však bola konzervovaná polievka. Zmedializoval ju predovšetkým maliar so slovenskými koreňmi Andy Warhol.

Andy Warhol

Na rozdiel od Američanov sme však polievkam v konzerve veľmi neprišli na chuť, no sušené polievky sú aj u nás veľmi obľúbené. Skôr ich však využívame ako rýchlu pomoc, provizórny obed v kancelárii alebo nenáročnú teplú večeru na dovolenke. Ak je to tak, je všetko v poriadku. Raz za čas neublíži takáto polievka ani našim deťom. Ak ich však jedávame viackrát do týždňa a nahrádzame nimi pestrú a rozmanitú stravu, môžeme si narobiť veľké problémy.

Pravdou však je, že instantné polievky majú mnoho výhod. Kúpime ich takmer všade, sú lacné, ľahko dostupné a jednoducho sa pripravujú. Dajú sa konzumovať takmer okamžite a kdekoľvek.

Instantná polievka

Ak si z času na čas doprajeme porciu takejto polievky, nič sa nedeje. Pri pravidelnej a častej konzumácii však môžu mať na náš organizmus neblahé následky. Navyše, konzumovať by ich nemali ľudia s vysokým krvným tlakom, cukrovkou alebo zvýšeným cholesterolom. Problémom je totiž obrovské množstvo solí, ktoré sa v týchto výrobkoch nachádza. Okrem toho, sú plné rôznych emulgátorov, ktoré môžu na človeka vplývať veľmi nepriaznivo.

Preto aj pri používaní instantných polievok a bujónov treba mať na pamäti, že všetkého veľa škodí. 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre