EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Polievka na Slovensku

Pridané: 26.9.2016 08:30:00

26 September 2016

Na Slovensku boli v minulých storočiach polievky základom stravy a vôbec neplatilo pravidlo, že by mali slúžiť ako predkrm. Husté a sýte polievky mali predovšetkým zasýtiť a podávali sa aj ako samostatné hlavné jedlo, dokonca aj ako raňajky. Polievky museli byť sýte, nabité energiou, pretože život predchádzajúcich generácií nebol jednoduchý. Boli to roľníci, od svitu do mrku pracujúci na poli, a výdatné jedlo bolo pre nich nevyhnutnosťou. O tom, že boli polievky pre našich predkov veľmi dôležité, svedčí aj fakt, že toto jedlo si našlo miesto aj v mnohých tradíciách našich predkov. Napríklad, na každej svadbe novomanželia jedia spoločne polievku z jedného taniera. Symbolizuje to ich záväzok a vzájomnú spoluprácu a súdržnosť.

Polievka na Slovensku

Tak ako bola polievka pre našich predkov dôležitá, v posledných rokoch stratilo toto jedlo na svojej populárnosti. Mnohí ju považujú za nadbytočný článok v stravovaní. Konzumácia polievok klesá. Bez klasickej varenej polievky si svoj deň nevie predstaviť asi 38 % Slovákov. Niekoľkokrát do týždňa domácu polievku konzumuje 43 % Slovákov. Na Slovensku sa však jednoznačne najväčšej obľube tešia klasicky pripravené polievky. Pomerne úspešné sú však nanešťastie polotovary a instantné polievky.

Našťastie, aj napriek všetkým trendom a diétam i našej lenivosti a nedostatku času sú stále ľudia, ktorí na polievku nedajú dopustiť. A tak by to malo naozaj byť, pretože prínos polievok v stravovaní je nepopierateľný. Sú dôležité pre výživu, ale i pre naše zdravie.

V súčasnosti polievky plnia inú funkciu ako to bolo kedysi. Už nie sú také sýte a energeticky výdatné, ale skôr naopak, obľúbené sú ľahké zeleninové polievky, číre a silné vývary. V polievkach nesmú chýbať ani čerstvé bylinky.

Zeleninová polievka

V súčasnosti sú obľúbené polievky s výraznou chuťou. Obľúbené sú silné vývary, tie sa používajú aj na prípravu iných pokrmov. V polievke nesmú chýbať čerstvé bylinky.

Na Slovensku sa jedávajú prevažne horúce polievky, ale v zahraničí sú stále viac v móde studené zeleninové polievky. Hlavnými ingredienciami sú predovšetkým červená repa, uhorky a paradajky. Takéto studené polievky sú vhodné predovšetkým počas horúcich letných dní.

Studená polievka

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre