EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Olejové špecialitky

Pridané: 3.5.2016 15:45:00

03 Máj 2016

Rastlinné oleje pochádzajú zo semien, strukovín, orechov a niektoré dokonca aj z ovocia. Podľa toho, o aký rastlinný olej ide, sa rozhodujeme či je vhodný do teplej alebo studenej kuchyne. Ale rovnako si vyberáme aj podľa toho, aký má účinok na naše zdravie, pretože niektoré oleje sú doslova skvapalneným liekom vo fľaštičke. Kokosový olej je kráľom aj v kozmetike, palmový olej je zas najlacnejším. Lieskovcový olej patrí medzi najkvalitnejšie rastlinné oleje, sezamový má zasa rovnako dlhú históriu ako aj zoznam liečivých účinkov. Orechový olej je jeden z najvýživnejších, ľanový je pokladaný za zázrak prírody, tekvicový našiel svoje uplatnenie v studenej kuchyni. Arašidový olej má jedinečnú arómu a využíva sa predovšetkým v exotickej kuchyni a kukuričný olej je vhodný aj do teplej kuchyne. Je potrebné však vedieť o nich oveľa viac.

Olejové špecialitky

Kokosový olej

Kokosový olej okrem toho, že má svoje využitie napríklad aj v kozmetike, je aj výbornou potravinou. Má lahodnú chuť a vôňu. Ak je lisovaný za studena, zachováva si všetky vitamíny. Jeho využitie je všestranné, používa sa na prípravu pokrmov i na smaženie, pretože sa neprepaľuje a ani pri vysokej teplote neprská. Je výborný na prípravu palaciniek, ovocia a zeleniny. Využitie našiel predovšetkým v orientálnej kuchyni. Ochutí však i obilnú kašu a dokonca dobre chutí aj na chlebe. Používa sa aj ako náhrada masla. Nesmie chýbať vo vianočnom pečive. Je považovaný za najzdravší olej na zemi, pretože je zdravou náhradou ostatných tukov.

Kokosový olej

Palmový olej

Palmový olej je najlacnejší zo všetkých olejov, preto patrí medzi najpoužívanejšie spolu s repkovým a slnečnicovým olejom. Samozrejme, s jeho nízkou cenou súvisí aj to, že odborníci z jeho zloženia nie sú veľmi nadšení. Obsahuje vysoké percento nenasýtených mastných kyselín, kvôli tomu má negatívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Palmový olej sa ako prímes pridáva takmer všade, pretože je to na výrobu najlacnejší rastlinný olej. Nájdeme ho v chipsoch, stolových olejoch, margarínoch, sušienkach, čokoláde, instantných polievkach a v mnohých iných potravinách. Preto nevieme reálne odhadnúť, aké množstvo oleja v strave prijímame.

Palmový olej

Lieskovcový olej

Lieskovcový olej sa vyrába z lieskovcov. Kvalitou sa radí na vrchol väčšiny rastlinných olejov. Má nízky obsah nasýtených tukov, preto je výborne stráviteľný. Jeho pravidelné používanie znižuje riziko srdcových ochorení. Lieskovcový olej má jemnú, sladkú chuť a arómu lieskových orieškov. Je zdrojov zdravia, krásy a dobrej nálady. Pre svoju lahodnú chuť sa používa do šalátov a do omáčok. Pečivu dodá krásnu vôňu. Neodporúča sa však používať ho na smaženie, ale výborný je v kombinácii s čokoládou. Je lahodným doplnkom k mäsu, tučným rybám, zemiakovej kaši a k varenej zelenine.

Lieskovcový olej

Sezamový olej

Sezamový olej má veľmi dlhú históriu. Vyrábal sa už pol storočia pred našim letopočtom a už vtedy bol považovaný za liečivý.  Cena sezamového oleja je vyššia, pretože jeho výrobný proces je veľmi náročný. Vyrába sa lisovaním za studena vylúpaných surových semienok. Jeho farba je svetložltá. Sezamový olej sa zvykne vyrábať aj lisovaním pražených semienok. Vtedy je olej tmavší a má výraznejšiu chuť po orieškoch. Sezamový olej lisovaný za studena je vhodný do studenej kuchyne. Sezamový olej má mnoho pozitívnych účinkov na náš organizmus. Spomeňme tie najdôležitejšie: podporuje imunitu a má protizápalové účinky, podporuje trávenie, znižuje vysoký cholesterol, normalizuje vysoký krvný tlak, je vhodný aj pre diabetikov, podporuje krvotvorbu, odstraňuje stres a upokojuje nervový systém.

Sezamový olej

Orechový olej

Jeden z najvýživnejších olejov je olej z vlašských orechov. Tento olej je nerafinovaný a lisovaný za studena. Má jemnú orieškovú chuť, preto je vhodný do sladkých pokrmov. Výborný je do ovocných šalátov, jogurtov a tvarohových dezertov. Pravidelná konzumácia orechového oleja zvyšuje obranyschopnosť organizmu. je to účinný antioxidant a pôsobí preventívne proti vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Má pozitívny vplyv aj na cievny systém a normalizuje napríklad funkciu štítnej žľazy.

Orechový olej

Ľanový olej

Ľanový olej je niekedy označovaný ako zázrak prírody. Obsahuje veľmi dôležité nenasýtené omega-3 mastné kyseliny. Je účinným partnerom v boji proti rakovine a srdcovocievnym ochoreniam. Ľanový olej je však veľmi nenápadný produkt a nie je tak zviditeľňovaný ako ostatné rastlinné oleje. Napriek tomu, však ohuruje svojimi vlastnosťami. Dokonca je aj cenovo dostupný. Avšak jeho účinky na zdravie sú na nezaplatenie. Málokto však o nich vie. Ľanový olej sa používa ako prevencia pred rakovinou, srdcovo-cievnymi ochoreniami a civilizačnými chorobami. Okrem toho má protizápalové účinky, znižuje cholesterol a vysoký krvný tlak, pomáha pri problémoch s obličkami a celkovo zlepšuje telesnú vitalitu a zvyšuje energiu.

Ľanový olej

Tekvicový olej

Tekvicový olej našiel svoje uplatnenie predovšetkým v studenej kuchyni. Je silným antioxidantom a výborným pomocníkom pri vysokom krvnom tlaku. Vyniká špecifickou orechovou vôňou a má nezameniteľnú arómu. Je ľahko stráviteľný a neobsahuje žiadny cholesterol. Lisuje sa za studena a preto je naozaj zdravou pochúťkou. Pomáha pri mnohých ťažkostiach a v kuchyni je veľmi dobre využiteľný. Je chutným doplnkom do rôznych šalátov, dressingov, omáčok a nátierok. Poslúži na dochutenie a ozvláštnenie rozličných varených jedál.

Tekvicový olej

Arašidový olej

Arašidový olej  má vďaka svojmu unikátnemu zloženiu super vlastnosti, pretože arašidy samé o sebe podporujú napríklad rast a obnovu buniek, obsahujú veľa minerálov a vitamínov a vysoký obsah vlákniny. Znižuje napríklad hladinu cholesterolu a riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Zlepšuje pamäť, priaznivo pôsobí na únavu a nespavosť a zároveň je to cenný diétny výrobok. Má výraznú arašidovú chuť i vôňu. Môže sa používať na smaženie, pretože ani pri vysokých teplotách nestráca nič zo svojej kvality a chute. Vhodný je na smaženie rýb, kreviet a hydiny. Jedinečnú arómu dodá  zemiakom  a hranolkám. Je vhodný do hlavného jedla, na prípravu šalátových zálievok a na prípravu cesta na koláče. Využíva sa predovšetkým v čínskej, japonskej a korejskej kuchyni, kde naň nedajú dopustiť.

Arašidový olej

Kukuričný olej

Vyrába sa za studena lisovaním rôznych častí kukurice. Pre organizmus je zdravý, ale pozor, nesmie pochádzať z geneticky modifikovanej kukurice. Má mnohé pozitívne účinky. Hodí sa do teplej i studenej kuchyne. Nezaťažuje trávanie, priaznivo pôsobí na obličky, zbavuje telo nadbytočnej vody, upokojuje nervový systém a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Pridávame ho do sladkých i slaných pokrmov, do rôznych šalátov, omáčok a nátierok. Skvelý je pri výrobe domácej majonézy a používa sa aj na vyprážanie a pečenie. Jeho tepelná úprava mu totiž neberie nič z prirodzených živín. 

Kukuričný olej

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre