EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Naučíme vás vyrezávať

Pridané: 4.5.2016 09:30:00

04 Máj 2016

V škôlkach bývajú často besiedky, napríklad v máji ku Dňu matiek alebo v júni na Deň detí, počas ktorých sa deti naučia pekné básničky a predvedú svojim rodičom, čo všetko dokážu. Tradíciou je aj ponúknutie pekného občerstvenia. Ako urobiť jednohubky či studené misy sme vás už naučili. Dnes vám ponúkame pár návodov ako vyrobiť zo zeleniny a ovocia chutné dekorácie na zjedenie. Ide o trošku náročnejšie občerstvenie, ale školské besiedky sú aj pre vás vynikajúcou príležitosťou ukázať, že viete oveľa viac ako len variť školské obedy. Okrem toho, tieto návody pokojne môžete využiť aj pri mnohých iných príležitostiach.

Naučíme vás vyrezávať

Prvý návod, ktorý sme sa vám rozhodli sprostredkovať je vyrezanie lekna z paradajky. Návody na toto jednoduché vyrezávanie nájdete v rôznych časopisoch. My sme spojili niekoľko návodov do jedného čo najjednoduchšieho.

Pripravíme si suroviny. Vyberieme si peknú červenú paradajku, do ktorej budeme vyrezávať. Rozrežeme si paradajku na 6 rovnakých dielov, pričom plod rozkrojíme do výšky dvoch tretín. Opatrne zrezávame šupku aj s tenkou časťou dužiny, aby bola odkrojená časť pevnejšia. Najrýchlejšie to urobíme tak, že prstami jemne stlačíme prvý a tretí diel paradajky, pričom druhý sa ľahko vysunie von a ľahšie sa s ním bude manipulovať. Keď takto oddelíme každú časť, vznikne nám 6 lupienkov. Už takto je paradajka krásna a vyzerá ako červené lekno. Teraz podľa vlastnej zručnosti pracujte s lupienkami. V strede každého lupienku môžeme vykrojiť malé véčko, tým dostanú lupienky krajší trojrozmerný vzhľad. Tak isto môžeme pridať malé zúbky po obvode lupienkov. To je však už trochu náročnejšie. Skúste si pomôcť malými nožničkami. Nič sa však nestane, ak nebudú lupienky paradajky takto vyzdobené. Ďalším krokom je príprava uhorky. Uhorku narežeme na tenké pásiky. Vkladáme ich do zárezíkov v paradajke. Pomôžeme si nožíkom. Do stredu lekna môžeme vo finále pridať kúsok petržlenovej vňate. Ozdoba je na svete a vôbec to nie tak komplikované ako sa to na prvý pohľad zdá.

Lekno z paradajky

Jednoduchý spôsob ako pripraviť niečo pekné, aj keď nepatríte medzi umelecky nadané, sú mašličky z mrkvy. Škrabkou si vytvoríme tenké pásiky mrkvy ako oranžové stužky. Ku koncu si plátok mrkvy prerežeme, ale nerozrežeme ho až do konca. Rez vedieme asi v jednej štvrtine mrkvy. Jeden koniec prevlečieme cez dierku a vznikne nám stužka. Konce „stužky“ zrežeme do véčka.  Nie je azda nič jednoduchšie.

Stužka z mrkvy

Veľmi pekným spôsobom môžete vyrezať ružičku z červenej repy. Za prekvapivo krátku chvíľu je na svete ruža. Z repy si najprv vyrežeme tvar, ktorý sa ponáša na tienidlo lampy. Nezabudneme použiť rukavice, pretože červená repa je veľmi výrazným farbivom. Začneme vyrezávať jednotlivé lístky. Postupujeme od vonkajšej strany. Narežeme si tvar listu, jeho výšku a šírku. Vyrezávame kliny, aby boli jednotlivé lístky samostatné. Týmto spôsobom v špirále pokračujeme po obvode celej červenej repy až ku stredu. Stále postupujeme nasledovne: vyrežeme si lístoček, pod ním klin, vyrežeme si lístoček, pod ním klin.

Ak si netrúfate na niečo takéto a chcete si vyrezať jednoduchšiu ružičku, repu si rozdeľte pomyselne na pätiny a postupujte v radách tak, že lístky sú v pravidelných, ale v stále sa zmenšujúcich kružniciach.

Vyrezávaná repa

Ak máte chuť predviesť sa niečím sladkým a šťavnatým a máte dostatok odvahy, aby ste skúsili aj niečo zložitejšie, skúste vytvoriť originálnu ozdobu z melónu. Skúsime niečo jednoduchšie, ale nie zas úplne, preto budete potrebovať dostatok času a ostré nože, tak pozor, aby ste sa neporezali.

Najprv si olúpeme melón, znova ako pri paradajke len do dvoch tretín. Na vrchu melónu si narežeme kruh s priemerom asi 10 cm. Samozrejme to záleží od veľkosti melónu. Nôž si chytíme kolmo a režeme po obvode vyznačeného kruhu tak, aby sme sa prerezali až k červenej dužine. Potom si nôž chytíme šikmo a vyrežeme obvod kruhu, aby nám zostala priehlbinka. Ako vodná priekopa okolo hradu. Zbavíme sa všetkých ostrých hrán. Na zrezanie hrán môžeme použiť aj škrabku. Teraz príde tá náročnejšia časť. Tenkým nožom začneme z vnútra stredu vyrezávať tenký lístok, ktorý musí byť u základni trošku hrubší, tak isto ako sme to robili pri vyrezávaní ružičky z repy. Dlátkom alebo malým nožíkom pod vzniknutým lístkom zoškrabujeme zvyšný melón. Postupne po obvode vyrezávame ďalšie lístky, tak aby sa každý čiastočne prekrýval s predchádzajúcim. Toto je trošku zložitejšia práca. Pokračujeme smerom do stredu a vytvoríme zo stredu kvet. Pokračujte nižšie po melóne. Vonkajší okraj si celý zrežeme zúbkovaným nožíkom. Malými, hlbšími zárezmi rozdelíme obvod na osem častí. Zárez urobíme aj v prostriedku každej takto vzniknutej časti. Nožíkom začneme vyrezávať lístky po obvode melónu. Smerujeme ostrím šikmo do dužiny, aby vzniknuté plátky pevne držali. Lístky podrežeme nožíkom, odstránime zbytky a očistíme. Pokračujeme takto ďalej. Po prvom poschodí nám to už pôjde naozaj od ruky.

Na začiatku vyrezávame väčšie a hrubšie lístočky. Keď sa túto techniku naučíme, možno prídeme aj na vlastný a rýchlejší postup a lístočky nám pôjdu ako od ruky. Potom nám nezabudnite poslať nejaké pekné fotografie.

Vyrezávaný melón

 

 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti