EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Najzdravšie ovocie na svete

Pridané: 20.10.2017 07:30:00

20 Október 2017

Najzdravšie ovocie na svete – obyčajné jablko má dokonca aj svoj svetový deň. Vo Veľkej Británii od roku 1991 oslavujú Deň jabĺk. Tento sviatok inšpiroval aj Deň pôvodných odrôd jabĺk, ktorý poukazuje na rozmanitosť odrôd jabĺk v jednotlivých lokalitách a cieľom je uznanie a udržanie ich prínosu pre miestne obyvateľstvo. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli informovať vás o jabĺčkach trošku viac.

Najzdravšie ovocie na svete

Za pravlasť jablka sa považuje juhozápad Číny. Jabloň je najstaršou kultúrnou rastlinou. Pochádza z oblasti medzi Kaspickým a Čiernym morom. Podľa odborníkov si na tomto ovocí pochutnávali už starovekí Gréci a Rimania. Do Ameriky sa rozšírilo až v 16. a 17. storočí.

Jabloň

Neuveríte, čo všetko sa s vašim telom udeje, ak začnete pravidelne chrumkať jablká.

Jablká majú v sebe veľa vitamínu C, preto jabĺčka udržujú náš imunitný systém v kondícii. V čase, keď je vo vzduchu najviac vírusov a baktérií, už tri jabĺčka denne by nás mali spoľahlivo ochrániť pred chrípkou, nachladnutím i kašľom. Dokonca pomôžu aj s horúčkou. V prípade horúčky pomôže horúca šťava z jabĺk.

liek

Okrem toho bieli zuby a dezinfikuje ústnu dutinu. Pravidelná konzumácia jabĺk pomáha liečiť pečeňové a žlčníkové ochorenia a pomáha organizmu zotaviť sa po akejkoľvek chorobe. Diabetici zas ocenia jeho schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi. Jablko je síce sladké, ale sladkosť v ňom spôsobuje fruktóza. Tento cukor sa v tele rozkladá pomalšie, preto udržuje hladinu cukru v krvi na stabilnejšej úrovni.

Diabetes

Kyseliny v jablku regulujú kyslosť žalúdka. Jablko uľahčuje trávenie, má čistiacu schopnosť a zabraňuje tvorbe rakovinových buniek. Výskumníci totiž zistili, že sú to dôležité zbrane proti rakovine. Ak si denne doprajete nejaké to jabĺčko, pokojne vyhoďte drahé antioxidanty z lekárne. Dve tri jabĺčka denne budú určite účinnejšie.

Antioxidant

Vďaka jablkám sa telo dokáže zbaviť mnohých jedov a lepšie rozkladať tuky. Okrem toho udržiavajú v rovnováhe črevnú mikroflóru a dokonca uhasia aj smäd. Sú výborné aj pri chudnutí, pretože aj keď sú sladké, majú nízky obsah ovocného cukru a málo kalórií.

Diéta

Pektín v jablku znižuje hladinu cholesterolu a chráni tak aj žily a tepny pred kôrnatením. Chráni aj naše srdce, lebo z tela odstraňuje prebytočnú vodu a tak uľahčuje srdcu prácu. Mozog dokáže uchrániť pred Alzheimerom, telo pred Parkinsonom. Pri žalúdočných a črevných problémoch treba siahnuť po jablkovom pyré, pomôžu pri zápche a uľahčí trávenie. Podusené jablká zmiešané s olivovým olejom urýchlia hojenie rán.

srdce

Jabĺčka sú preto takým úžasným pomocníkom na ceste ku zdraviu, lebo obsahujú mnoho vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Jablko je proste nad zlato. Obsahuje veľa vitamínu C, a okrem toho ešte vápnik, fosfor, železo a horčík. Preto sú jablká dobré aj pre zdravie kostí, čo asi málokto z nás tuší. Okrem toho obsahuje jablko aj draslík a tak prospieva aj obličkám a svalom. Pomôžu napríklad aj s obličkovými kameňmi a dokonca zmierňuje príznaky reumy.

Zdravie

To sú všetko dôvody, prečo by sme nemali až tak ohŕňať nos nad obyčajným jablkom, ale uprednostniť ho pred rôznym exotickým ovocím. Telo nám bude určite vďačné. A čo je na jablkách ešte lepšie? Môžeme ich konzumovať v rôznych podobách. Najlepšie sú samozrejme priamo zo stromu, keď ich schrumkáte ešte pod stromom. No ani sušené počas dlhého zimného večera nie sú vôbec na zahodenie. Dajú sa spracovať na mušt, pričom mnoho svojich cenných látok si zachovajú aj v takejto forme. A sú úplne ideálnym ovocím do koláčov a na prípravu pečiva. Robíte však chybu, ak jablko zbavujete šupky. V nej a tesne pod ňou sa totiž nachádza najviac vitamínov.

Supka

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre