EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Legenda o palacinkách

Pridané: 22.2.2017 14:15:50

22 Február 2017

Existuje jeden priam špionážny príbeh o tom, ako sa palacinky dostali na naše územie. Všetko sa to začalo v Paríži. Maďarský šľachtic gróf Esterházy bol v januári 1687 hosťom na bankete v Paríži. Usporiadal ho francúzsky kráľ Ľudovít XIV. Bol to naozaj prestížny banket s výborným jedlom. Gróf Esterházy nikdy nechodil na takéto bankety sám, ale vždy v sprievode svojho osobného kuchára Francisca Palacciniho. A teraz už určite tušíte, ako sa bude príbeh uberať.

Legenda o palacinkách

Francisco Palaccini bol istým spôsobom špión, pretože jeho úlohou bolo nechať sa inšpirovať francúzskou kuchyňou a odkukať pár trikov. Gróf chcel totiž zvláštnosti francúzskej kuchyne uplatniť aj na svojom uhorskom panstve. Aké zvláštne. A práve na tomto bankete Palaccini narazil na placku, ktorá veľmi chutila aj jemu, aj jeho pánovi. A tak sa začal touto plackou ihneď po návrate zaoberať.

Rozhodol sa však, že nebude len kopírovať francúzsku špecialitu, ale že vytvorí niečo vlastné. Francúzska placka síce veľmi dobre chutila, ale bola podľa neho trochu nudná. Bola to tenulinká placka poliata koňakom a zložená do trojuholníku. Palaccini ju urobil trošku hrubšiu, potrel ju silnou vrstvou jahodového džemu, zroloval a ozdobil šľahačkou.

Palacinka s džemom

Palacinka sa tak stala obľúbenou pochúťkou vo všetkých šľachtických rodinách a postupne si podmanila celú habsburskú monarchiu.

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti