EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Druhy mäsa

Pridané: 11.10.2016 15:27:36

11 Október 2016

Nie je mäso ako mäso. Už deti vedia rozoznať, že niečo im chutí a niečo nie. Platí to však aj o výživovej hodnote jednotlivých mias. Hydina má napríklad v sebe viac plnohodnotných bielkovín ako hovädzina a baranina. Najcennejším zdrojom potrebných látok je prsný sval hydiny, bravčové karé a stehno. Naopak, najvyššiu výživnú hodnotu má mäso z nôh zvierat. Zdravšie je samozrejme chudé a menej tučné mäso. A keď hovoríme o mäsových výrobkoch, tu by sme si mali dať pozor, pretože obsah čistého mäsa v nich môže byť veľmi nízky. Hovoríme predovšetkým o párkoch, špekáčikoch, salámach a klobáskach. Tieto obsahujú okrem toho veľmi veľa pridaných látok a konzervačných látok, aby sa dosiahla čo najdlhšia doba spotreby. Najväčším problémom týchto výrobkov je veľké množstvo soli. Pozrime sa však na jednotlivé druhy mäsa a na ich využitie v kuchyni.

Druhy mäsa

Hovädzie mäso

Farba tohto mäsa je svetločervená až tmavočervená. Na konzumáciu je vhodné mladé mäsko, pretože je chudšie a jemnejšie. Čo sa týka kvality mäsa, najkvalitnejším je sviečkovica, roštenka, stehno a plece. Sviečkovica má najjemnejšie a najkrehkejšie mäso vôbec. Tieto mäsá obsahujú najviac svaloviny. Toto mäso je veľmi obľúbené predovšetkým v reštauráciách, pretože je delikatesou. Tu sa dokonca podáva v surovom stave ako tatársky biftek. Obľúbené sú však aj steaky z hovädziny alebo guľáš. Tak isto vývar z hovädziny patrí medzi obľúbené a silné.

Hovädzina

Bravčové mäso

Bravčové mäso je u nás spolu s hydinou obľúbenou klasikou. Rovnako má svojich fanúšikov aj v gastronómii. Najlepšie mäso samozrejme pochádza z dobre vyvinutých ošípaných. Ošípaná, s váhou vyššou ako 100 kilogramov, má tuhšie mäso. Bravčovina má ružovú až svetločervenú farbu. obsahuje síce menej bielkovín ako hovädzina, ale niektoré jej časti ich obsahujú asi 80 %. Sú to hlavne krkovička a karé. Celkovo má však bravčovina v sebe viac tuku, a preto je aj tučnejšia. Keďže má vyššiu energetickú hodnotu ako hovädzina, je aj ťažšie stráviteľná.

bravčovina

Teľacie mäso

Teľacie mäso je delikatesou, pretože je veľmi jemné. Má bledoružové mäso a vôňou pripomína mlieko. Obsahuje minimálne množstvo tukov, ale veľa vody. Keďže je ľahko stráviteľné, používa sa aj na prípravu rôznych diétnych pokrmov. Je šťavnaté a mäkké, ale má menšiu výživovú hodnotu.

teľacina

Hydina

Hydina je veľmi obľúbeným druhom mäsa. Vo výžive má veľký význam, pretože obsahuje viac ľahko stráviteľných bielkovín ako iné mäsá. Hydina sa konzumuje aj pri diéte, obzvlášť vhodná je kuracina. Má menej tuku, viac bielkovín a vody, preto je veľmi vhodná pri diétnom stravovaní. Zdravé sú aj vnútornosti hydiny. Niektoré sú dokonca hodnotnejšie ako samostatné mäsá, pretože majú vyšší obsah vitamínov a minerálnych látok ako mäso. Mladá hydina sa najčastejšie pripravuje pečením alebo na prírodno. Stará je veľmi vhodná k príprave vývarov.

hydina

Netradičné druhy mäsa

V poslednej dobe sa na našom trhu stále častejšie objavujú aj netradičné druhy mäsa. Najčastejšie sa môžeme stretnúť napríklad s klokaním a pštrosím mäsom, ale tiež s mäsom z bizóna, žraloka, lamy či krokodíla. Všetky tieto mäsá majú spoločné to, že majú jemnú chuť, málo tuku, žiadne sacharidy a len veľmi málo cholesterolu. Exotické druhy mäsa sa hodia do redukčnej diéty, ale tiež si ich obľúbili vyznávači racionálnej výživy a rovnako aj gurmáni.

Klokan: Najprv klokanie mäso slúžilo ako krmivo pre psov. Postupne si ale získalo svojich prívržencov a stalo sa vyhľadávanou delikatesou, pretože má nízky obsah tuku i cholesterolu, ale na druhej strane vysoký obsah bielkovín a minerálov. Mäso je podobné zverine a najviac sa hodí na pečenie, dusenie a grilovanie. Je veľmi rýchlo hotové. Obľúbená je klokania sviečkovica.

klokan

Bizón: Mäso z bizóna je výživné a zároveň nie príliš kalorické. Oproti hovädzine má menej tuku a viac minerálnych látok. Má aj vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín. Využíva sa podobne ako hovädzina, ale veľmi rýchlo sa môže prepiecť. Vyžaduje si teda kratšiu tepelnú úpravu.

bizón

Pštros: Ide o krehké, červené mäso s jemnou arómou. Má nízku kalorickú hodnotu, je takmer bez tuku, má nízky obsah cholesterolu a vysoký obsah bielkovín. Podobá sa na zverinu. Dá sa rozdeliť na 17 rôznych častí s rôznymi kulinárskymi vlastnosťami a využitím. Hodí sa na diétnu i pikantnú úpravu. Môžeme z neho urobiť napríklad steaky alebo aj karbonátky. Čo je zaujímavé, je vhodné aj pre osoby s ochorením čriev, žlčníka a tiež pre cukrovkárov.

pštros

Krokodíl: Chuť tohto svetlého mäsa ovplyvňuje spôsob kŕmenia, takže osciluje medzi kuraťom a rybou. U tohto mäsa sa odporúča krátka tepelná úprava. Je ideálne na prípravu minútok i na gril.

Krokodíl

 

 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre