EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Domáci jogurt

Pridané: 4.10.2017 09:15:00

04 Október 2017

Ako si vyrobiť domáce chutné maslo ste sa už dozvedeli. Nie je to nič ťažké. Ale čo ak máte chuť na domáci jogurt? Vieme, ako na to. Ale prečo si zbytočne komplikovať život a nekúpiť si jogurt v obchode? Na pultoch ich nájdeme od výmyslu sveta. Môžeme si vybrať biely alebo sladký, s ovocím či s vlákninou. No vyrobiť si domáci jogurt nie je vôbec ťažké. Budete si istí jeho kvalitou, viete presne, čo jete a aspoň vyskúšate niečo nové.

Domáci jogurt

Skúsiť si vyrobiť domáci jogurt môže byť celkom zaujímavé. Okrem toho, jogurt je výborný na raňajky či desiatu, prospieva celému telu a poteší dokonca aj chuťové poháriky.

Na prvý domáci jogurt však paradoxne potrebujeme poctivý biely jogurt z obchodu so živou kultúrou. Ďalej potrebujeme mlieko. Ideálnym mliekom je mlieko domáce. Použiť môžeme aj kupované, ale určite plnotučné. V žiadnom prípade nie trvanlivé.

výroba

Ako postupovať?

V hrnci si zohrejeme mlieko, aby sa nám na ňom vytvorila koža. Tým sa nám zneškodnia všetky baktérie v mlieku. Potom necháme mlieko mierne vychladnúť a rozmiešame v ňom jogurt. Na 1 liter mlieka stačí jedna lyžica jogurtu. Iné recepty však uvádzajú, že sa môže použiť aj celý jogurt. Treba len vyskúšať, čo vám bude viac vyhovovať. Takto pripravenú zmes dáme do menších nádob, prikryjeme teplou utierkou a uložíme buď na teplý radiátor alebo do vypnutej predhriatej rúry na 50 stupňov. Tvorba jogurtu vám zaberie 5 až 8 hodín, čiže ho v teple môžeme pokojne nechať celú noc. Na ďalšiu várku jogurtov už nemusíte používať kupovaný jogurt, ale použite ten vlastný domáci.

Postup

Jogurty si môžeme prispôsobiť podľa toho, na čo máme chuť a na akú príchuť sa nám zbiehajú slinky. Už pri zohrievaní mlieka môžeme pridať cukor alebo kondenzované mlieko. Hotový jogurt môžeme ochutiť kakaom alebo medom, javorovým sirupom či škoricou. Samozrejme, najlepšie jogurt chutí s čerstvým ovocím. Pridať môžeme čokoládu, oriešky alebo cereálie.

Ochutenie

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre