EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Deň mlieka

Pridané: 17.5.2016 12:00:00

17 Máj 2016

Mlieku a mliečnym výrobkom sme sa venovali pri príležitosti Dňa mlieka už viac. V Gastro novinách ste sa mohli dočítať niečo o exotických druhoch mlieka, o zabudnutej srvátke a žinčici i o svetoznámej bryndzi. Avšak pri príležitosti Dňa mlieka nemôžeme zabudnúť na samotné mlieko, na tekutý vápnik v pohári. Výživnejšiu potravinu ako je mlieko by sme však len veľmi ťažko hľadali.

Deň mlieka

Z mlieka sa ľahko vstrebáva vápnik. Je významným zdrojom bielkovín a obsahuje aj mnohé iné vitamíny a minerálne látky. Poznáme aj odtučnené mlieko, ktoré má v porovnaní s plnotučným mliekom polovičnú kalorickú hodnotu. Pri odstredení tukov však z mlieka mizne aj vitamín A. Preto je nutné doplniť tento vitamín z iných potravinových zdrojov.

Ako sme už naznačili. Mlieko je dôležitým zdrojom vápnika. Vápnik je nevyhnutný na tvorbu zdravých a silných kostí a je aj dôležitou súčasťou zubov. V dôsledku nízkeho príjmu vápnika v detstve a dospievaní  sa tvoria nižšie telesné zásoby tohto prvku a neskôr potom môže vzniknúť osteoporóza. Viac vápnika ako mlieko obsahujú už len sardinky, ak ich jete aj s kostičkami.

Ľudia, ktorí neznášajú laktózu a vegáni, ktorí odmietajú jesť všetky mliečne výrobky, musia načerpať vápnik z iných potravín, napríklad zo zeleniny, strukovín a orechov.  Vápnik sa okrem mlieka, jogurtov, tvrdých syrov, tvarohu a ostatných mliečnych výrobkov nachádza aj v lieskovcoch, sardinkách, mandliach, bielom chlebe, sušených figách, paraorechoch, krupicovej kaši, garnátoch, špenáte, petržlene, sardelách a v žeruche. Z týchto potravín sa však vápnik vstrebáva horšie ako z mlieka. Mlieko je rovnako cenným zdrojom aj vitamínu B12. Varením sa však vitamín B12 v mlieku zničí.

Mlieko

V obchodoch býva široký výber vysoko výživných mliečnych výrobkov, ktoré sa obsahom živín podobajú plnotučnému mlieku a pritom nemajú rovnako vysoký obsah tuku a kalórií. Sú to napríklad tvarohy, ktoré patria do skupiny čerstvých syrov a cmar, ktorý sa vyrába pri stĺkaní mlieka na maslo. V trhovej sieti sa predáva vo forme mliečneho výrobku s obsahom maximálne 1 percenta tuku.

Na našej stránke nájdete veľké množstvo užitočných informácií o mlieku a mliečnych výrobkoch. Stačí dať do vyhľadávača slovo mlieko. Ihneď si môžete prečítať niečo o alternatívach mlieka, o intolerancii laktózy a o alergii na mlieko. Máme pre vás pripravené aj rôzne recepty a neustále pripravujeme ďalšie. 

Vyhľadávanie na stránke

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti