EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Čajová dúha

Pridané: 13.6.2017 08:45:00

13 Jún 2017

Čaj je nápoj rôznych farieb. Môžeme hovoriť o červenom, čiernom, zelenom a bielom čaji, pričom všetky okrem červeného dokonca pochádzajú z jedného druhu rastliny. Červený čaj – roiboos je pripravovaný z čajovníka kapského, čo je krík populárny predovšetkým v Južnej Afrike. Dnes je však červený čaj obľúbený po celom svete, i keď jeho pestovanie a výroba sú trochu náročnejšie. Pravým čajom je čaj zelený, pri svojom spracovaní prešiel iba minimálnou oxidáciou. Je populárny v Číne, Taiwane, Honk Kongu, Japonsku, Kórei a na Strednom východe. Keď čaj prejde dlhším procesom oxidácie, je to čierny čaj. Má silnejšiu vôňu než ostatné menej oxidované čaje. V Číne sa však nazýva čajom červeným a čiernym sa tu označuje čaj pu-erh.

Čajová dúha

Červený čaj je čajom južnej Afriky. Tu sa bežne pije s mliekom a cukrom. Jeho vôňu by sme mali opísať ako sladkú a mierne orechovú. Pripravuje sa v podstate ako čierny čaj, ale jeho vôňa je vylepšená ďalším varením. Získaný nápoj je červenohnedý. Stal sa populárnym predovšetkým u tých zákazníkov, ktorí kladú dôraz na zdravý životný štýl, pretože jeho pitie má pre naše zdravie veľký prínos. Tento čaj obsahuje vitamín C a mnoho minerálnych látok, napríklad meď, železo, draslík, vápnik alebo horčík. Obsahuje antioxidanty a preto by mal určite patriť do nášho pitného režimu. Ak si ho naviac dáme bez cukru, jedna šálka neobsahuje žiadne kalórie a tak si ho pokojne môžeme dopriať, aj keď sa snažíme zhodiť nejaké to kilečko. Okrem toho neobsahuje kofeín, môžeme ho teda piť aj večer a pokojne ho dávame aj svojim deťom a je vhodný aj pre dojčatá a ich maminky. Červený čaj má okrem toho aj pozitívny vplyv na ľudí s ochorením srdca a ciev a tiež na ľudí, čo trpia vysokým krvným tlakom. Pomôže aj pri žalúdočných ochoreniach. Tak isto je vhodný pre našu pokožku, ak trpíme nejakými kožnými alergiami alebo ekzémom, pretože pravidelné pitie pomáha zmierniť aj takéto príznaky.

Červený čaj

Pravý zelený čaj sa začal pestovať v Číne. Podľa legendy je objavenie čaju pripisované čínskemu cisárovi, ktorému podľa povesti pri ohrievaní vody do kotlíku náhodne spadlo pár lístkov čajovníku, ktorý opodiaľ rástol. Nápoj lahodne voňal a tak ho cisár ochutnal a bol prekvapený vynikajúcou chuťou nápoja i jeho povzbudzujúcim účinkom. Keďže zelený čaj dodáva telu energiu a odstraňuje únavu, používal sa aj v tradičnej medicíne v Indii, Číne, Japonsku a Thajsku. Hovorí sa, že pitie zeleného čaju vplýva na päť životne dôležitých orgánov ľudského tela a zvlášť na srdce. Pripisuje sa mu mnoho zdravotných účinkov, i keď nie všetky boli vedecky potvrdené.

Zelený čaj

Z tej istej rastlinky pochádza aj čierny čaj. Prechádza dlhším procesom oxidácie ako zelený čaj a nakoniec si dokáže aj dlhšie zachovať vôňu. Práve pre túto svoju vlastnosť sa využíval v zahraničnom obchode a v niektorých krajinách napríklad aj ako mena. Čajom sa ešte koncom 19. storočia platilo napríklad v Mongolsku, Tibete a na Sibíri. Využitie čierneho čaju však je oveľa komplexnejšie. V Číne sa namáčal v horúcej vode a používal sa ako farbivo na látku pre nižšiu triedu obyvateľstva. Čierny čaj bol jediným čajom známy západnému svetu, čierny čaj stále zaujíma viac než deväťdesiat percent čaju predaného na Západe.

Čierny čaj

Okrem toho poznáme aj čaj biely. Zo začiatku bol veľmi vzácny a výnimočný, hlavne preto že sa vyrába z ešte nerozvinutých čajových lístkov. Mohli ho preto popíjať len čínski cisári. Má jemnú chuť a okrem toho aj pozitívne účinky na naše zdravie. Obsahuje účinné prírodné antioxidanty a jeho pomoc je tak možné uplatniť aj pri redukcii hmotnosti. Pestovanie bieleho čaju je však veľmi náročné. Krehké čajové lístočky sa zbierajú ručne ešte na začiatku vegetačného obdobia.

Biely čaj 

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre