EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Ako pripraviť chutný múčnik

Pridané: 12.5.2017 12:00:00

12 Máj 2017

Už sme si napísali niečo o ingredienciách i o tom, ako sa má postupovať pri príprave cesta. Základom sú kvalitné ingrediencie, treba ich teda vybrať veľmi dôkladne. No dôležitý je aj technologický postup pri príprave cesta. Môže sa nám napríklad stať, že múku prelejeme tekutinou. Výsledný múčnik je potom ako keby scvrknutý a cesto stratí na svojej vláčnosti. Rovnako urobíme chybu, ak do kysnutého cesta pridáme štipku soli. Cesto nám nevykysne, pretože soľ bráni kvasinkám, aby robili to, na čo sú predurčené, teda kvasili. Tak isto suroviny, ktoré používame by sme mali nechať chvíľu postáť a nie pracovať s nimi hneď po vybraní z chladničky. Mali by mať totiž izbovú teplotu. Najviac to však platí pri vajíčkach. Rovnako však nepomôže, ak cesto necháme kysnúť pri veľmi vysokej teplote, pretože sa sparí a múčnik tak bude nekvalitný.

Ako pripraviť chutný múčnik

a prvý pohľad vyzerá byť príprava cesta na múčnik veľmi zložitá, ale nie je tomu tak. Predovšetkým, nasledujúce triky vám uľahčia prípravu koláčov a dezertov.

V súčasnosti existujú rôzne technické pomôcky, ktoré vám pomôžu s prípravou aj kysnutého cesta, ktorého vymiešanie je pre mnohé gazdinky s dlhými nechtami nočnou morou. Samozrejme, naše babičky nikdy nebudú cesto miešať robotom, no to neznamená, že my si takto prácu nemôžeme uľahčiť. Do nádoby len jednoducho dáme všetky potrebné prísady. Keď nám robot cesto vymieša, prikryjeme ho utierkou a necháme ešte dokysnúť. Odporúčame cesto aspoň dvakrát prepracovať aj počas kysnutia.

Robot

Mnohé z nás robíme chybu práve vtedy, keď do cesta pridávame vajíčka. Tie by sme nemali len tak vyklopiť do cesta, ale predtým ich našľahať vidličkou. Takýto múčnik bude ľahší a krehkejší, nadýchanejší a vajíčka máme vyšľahané za pár sekúnd. Znova pripomíname, vajíčka si vyložíme na dres aspoň hodinu pred tým, ako začneme pracovať s cestom, pretože by mali mať izbovú teplotu.

vajíčka

Ak máme doma pekárničku na chlieb, určite by sme ju mali začať využívať aj pri príprave múčnikov. Dokonale premieša všetky suroviny. Je výborným pomocníkom pri kysnutých knedliach. Cesto pekne vymieša a dokonca v nej aj nakysne. Potom ho už len spracujeme do požadovaného tvaru. Čo tak skúsiť buchty na pare a netrápiť sa miesením cesta? Pekárnička to urobí za vás.

Pekárnička

Radi pripravujete maslové zákusky alebo torty? Určite poznáte problém s natieraním krému. Krém je hrudkovitý, na jednej strane je ho vždy viac ako na druhej a nie a nie ho natrieť pekne dorovna. Pri natieraní si teda zoberieme na pomoc cukrársku stierku. Nezabúdajme však, že ju musíme utrieť vlhkou utierkou pred každým ďalším rozotretím krému. Silikónová špachtľa zas pomôže aj pri odstraňovaní krému z misky.

Natieranie krému

Tí, čo radi zdobia napríklad svetoznáme cupcaky, určite poznajú aj veľmi užitočnú pomôcku, a to cukrársky rukáv. Je to niečo ako staré známe cukrárske vrecko, ale na jeho konci je nasadený hrot, ktorý vytláčanú hmotu tvaruje do požadovaného tvaru. Tí šikovnejší si však určite vystačia aj s obyčajným cukrárskym vreckom.

Zdobenie

Na koniec vám ponúkame pár rád, ktoré vám môžu pomôcť pri pečení.

  1. Ak chceme, aby bolo piškótové cesto šťavnatejšie, pridáme do neho 2 čajové lyžičky rumu.
  2. Ak chceme, aby cesto kyslo rýchlejšie, všetky sypké suroviny nasypeme do plechovej misy a nasucho nahrejeme na šporáku. Ostatné suroviny necháme odležať, aby mali izbovú teplotu.
  3. Ak chceme, aby kysnuté koláče vydržali dlhšie mäkké, do cesta namiesto masla pridáme olej a skladujeme ich v uzavretej nádobe s pár kockami cukru.
  4. Ak chceme, aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, obalíme ho v hladkej múke a až potom uložíme na cesto.
  5. Ak chceme do cesta pridať nasekané lieskové oriešky, krátko ich opražíme. Ich vôňa i chuť bude intenzívnejšia.
  6. Ak sa nám do pripraveného bielkového snehu dostane kúsok žĺtka, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy.
  7. Ak nám koláč prihorí, obrátime ho, poprepichujeme špajdľou, pokvapkáme ovocným sirupom a necháme odležať cez noc.
  8. Ak nám čokoládová poleva na zákusku nestuhla hladko, rozpustíme ju teplým vzduchom z fénu a nanovo rozotrieme.
  9. Ak sme si nie istí čerstvosťou droždia, kúsok z neho dáme do horúcej vody, ak klesne na dno, nie je čerstvé.
  10. Ak máme maslo do cesta príliš stuhnuté, potrebné množstvo masla dáme do hrnčeka a necháme ho zmäknúť pri veľmi nízkej teplote počas veľmi krátkej doby v mikrovlnnej rúre. Druhou možnosťou ako si uľahčiť miesenie, je nastrúhať stuhnuté maslo na hrubom strúhadle.

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre