EDEN Školské jedálne

045/ 55 11 397 alebo 045 / 55 19 373

Späť

Aká čokoláda je vhodná pre deti?

Pridané: 7.7.2016 13:30:00

07 Júl 2016

V obchode dnes môžeme nájsť mnoho čokolád, tých pravých a kvalitných, ale aj čokoládových pochúťok, ktoré v skutočnosti s čokoládou nemajú nič spoločné. V tomto prípade ide o lacnejšie cukrovinky, preto sa aj vo veľkom predávajú. Miesto masla je v týchto cukrovinkách použitý stužený tuk. Nekupujme preto deťom na maškrtenie lacnú čokoládu, pretože chceme ušetriť. Koniec koncov sa nám to vráti v účtoch za lekára, pretože im vôbec nedávame čokoládu, ale skôr veľké množstvo cukru a nezdravý tuk, ktorý zaťažuje ich srdce, cievy a zvyšuje aj hladinu cholesterolu.

Aká čokoláda je vhodná pre deti?

Aj vedúce školských jedálni sú s týmto problémom dôsledne oboznámené a deťom k obedu žiadne sladkosti nedávajú. Dokonca ani čokoládu. Ovocie je na prvom mieste. Nanešťastie, deti prídu domov zo školy a rodičia ich za dobré známky odmenia čokoládou, prípadne ich podplatia, aby nabudúce doniesli lepšie známky a viac sa snažili. Od toho zvyku ich len ťažko odnaučíme a deti zas o maškrtenie nemôžeme celkom ukrátiť, pretože aj o tom je detstvo. Poradíme teda všetkým rodičom, ktorí chcú svojej ratolesti niečo kúpiť, ako sa rozhodnúť a ako neodísť z obchodu s taškou plnou cukrov a tukov. A samozrejme, tieto rady by sme mali do svojho dospeláckeho maškrtenia zaradiť aj my. Neodvďačí sa nám len váha, ale v prvom rade zdravie nášho srdca a celková kondícia tela.

Ako prvé sa musíme všetci naučiť dôsledne čítať etikety so zložením výrobku. Samozrejme, mali by sme vedieť, čo sa na tejto etikete môže nachádzať a čo by sa naopak vo výrobku určite nemalo objaviť. Horká čokoláda by napríklad nemala obsahovať nič iné ako kakaový prášok, kakaové maslo a cukor. Mliečna čokoláda navyše obsahuje ešte aj sušené mlieko. O bielej sa nebudeme ani baviť, pretože to vlastne nie je čokoláda.

Kakao

Sledovať by sme mali predovšetkým podiel kakaa v zložení a riadiť sa jednoduchým pravidlom, že čím viac kakaa čokoláda obsahuje, tým je kvalitnejšia. Kvalitná horká čokoláda by mala obsahovať približne 35 % kakaových súčastí. Na trhu dnes nájdeme aj čokolády, ktoré obsahujú 43 % kakaovej sušiny a 26 – 99 % kakaového masla. To sú výnimočné čokolády s extra akosťou. Kakaové maslo je tuk v kakaových bôboch, ktorý má špecifické vlastnosti potrebné k výrobe čokolády. Pri jej výrobe je tiež najdrahšou surovinou. Tento typ čokolády je na konzumáciu vhodný aj preto, že má nižší obsah cukru. Je teda najzdravší a obsahuje aj horčík, železo, fosfor, draslík a vitamíny skupiny B.

Extra čokoláda

Pri výbere vhodnej sladkosti pre nášho drobca sa určite stretneme s tým, že narazíme na výrobky, ktoré nemajú právo nosiť pomenovanie čokoláda. Také určite nekupujme. Je lepšie kúpiť malé množstvo kvalitnej čokolády, ako si urobiť veľkú zásobu jej lacných náhrad. Na trhu sa totiž často objavujú výrobky, ktoré napríklad ani neobsahujú kakaové maslo. Nájdeme ich väčšinou pod označením čokoládová pochúťka, lebo čokoládou vlastne ani nie sú. V lacných náhradách čokolády sa používajú stužené tuky, ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny a tie majú nepriaznivý vplyv na zdravie srdca a ciev i na hladinu cholesterolu a pod.

Čokoláda a srdce

V článku sme zatiaľ celkom odpovedali na to, aká čokoláda je vhodná pre nás, ale iba sčasti na to, aká čokoláda je vhodná pre naše deti. Neodpovedali sme totiž na otázku, odkedy si deti môžu pochutnávať na čokoláde. Predovšetkým u malých detí by sme mali dávať veľký pozor na to, či nie sú alergické, lebo čokoláda je silným alergénom a mnohá obsahuje aj orechy a lepok. Preto sa neodporúča dávať čokoládu deťom mladším ako 2 roky, prípadnú alergickú reakciu by totiž mohli veľmi zle znášať.

Diskusia

(0 komentárov)
Žiadne komentáre